tirsdag 23. oktober 2012

Forebygging og opptrening etter skade


I kveld var jeg på Dyrenes Storsenter i Sandvika på foredrag og demonstrasjon av forebygging av skade og opptrening etter skade. Anima Rehabilitering med Greta Oldfield. Jeg tok noen notater, for jeg synes det er greit å ha noe å kikke på når jeg kommer hjem, også har jeg noe å gjøre når jeg er på foredragene. 


Kvelden startet med foredrag. 

Gjør det man kan for å hindre eller motvirke skader under trening eller aktivitet. Overvekt, som 40 % av alle USAs hunder lider av, øker belastningen på ledd og øker sjansen for livstidssykdommer. Kortere levealder. Skal du slanke hunden din er 1% vektreduksjon i uka trygt. 




All trening skal bestå av oppvarming, hoveddel og nedtrapping. Mange av oss har blitt "weekend warrior", ikke bare helgetreninger, men kontinuelig gjennom uka er viktig. Sørg for at hunden får nok tilgang på vann, god kvalitet på tørrforet så den får i seg nok og riktig næring. Tidligere skader øker sjansen for at nye oppstår. Da er det viktig med variasjon i treningen og korte økter.Ikke overbelast unge hunder, øk belastningen gradvis. Eldre hunder er også svakere. 


Oppvarming - 5-10 minutter
Hoveddel - husk på hunden om man tar lengre pauser så hunden ikke blir kald før neste økt. 
Nedtrapping - -10 minutter, avslutt med stretching. Hold en posisjon i -10 sekunder. Dette skal ikke utføres på hunder under 1 år! 


Stretching

Stress øker sjansen for skader. For å unngå stress er det veldig viktig med miljøtrening av valpen fra første stund. Nok ro og søvn! Viktig også å legge til rette slik at hunden får ro og hvile når dere er på reise. Om hunden plutselig begynner med passgang kan det være tegn på feil belastningsfordeling av kroppsvekten, smerte. 60% forran og 40 % på bakbeina. 


Greta sa at dem ikke hadde fått lov å begynne med stretching på hunder før dem hadde masse teori og eksamen på hva alle musklene var til og andre funksjoner, men avlikevel så oppfordret hun oss til å stretche våre egne hunder etter trening. Man skulle føre leddet til max og presse litt til i 10-20 sekunder. Om man presset for mye så kunne hunden bli skadet, men vi merket jo på våre hunder når de fikk vondt av vår tøying. Ehhh dette skurret litt i mine ører da... Det så ikke egentlig ut som hunden hennes nøt verken bading eller stretching, som hun påsto at den gjorde. Hadde en følelse på slutten av kvelden at hele poenget med temakvelden var å få oss til å melde våre hunder på svømmeskole og masasjetimer. Joda det er det de lever av. De hadde motstrøm i bassenget som de kunne sette på. Men det var bare for godt trenede hunder. De skikkelig aktive brukshundene trente 5-10 minutter med motstrøm, som andre går på helsestudio. Tenkte med meg selv på mine hunder som svømmer motstrøms i elva hele sommeren en times tid. Spreke? Ja trolig. Dama ville nok bli imponert over det. Tror kanskje ikke forsamlingen kjøpte kompetansen hennes, for det var veldig lite toveis enn det pleier når hundefolk er samlet for "kompetanseheving".


Når skade oppstår oppsøk veterinær, bær hunden om nødvendig. Ved rehabilitering er det viktig med tilrettelagt trening. Rehabilitering kan innebære nok kompetanse hos veterinæren over sykehistorien, smertestillende behandling, vanntrening i 27 grader, fysoterapi, trykkbølge behandling, akupunktur brukes mye på prolapser, kiroprakti brukes ved låsninger og stivhet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...