lørdag 20. oktober 2012

Referat fra oppdretterseminar tidligere i høst

Regn i helga... kan det ikke regne når jeg er på jobb?


Mina er på besøk og de to små pelsdottene koser seg utrolig mye sammen. Etter en stund blir dem slitne og da sover dem i sammen i sofaen. Bare såvidt Ronja gløtter opp, men skjer det ikke noe så sover hun videre. Siden det bare er regn blir det ikke så mye bilder, for våte hunder er ikke så fine å se på heller. I morgen er det i det minste spådd oppholdsvær, så da kan det hende det blir noen bilder i allefall. Nå har vi hatt vel en times tur i regnvær, så nå ligger alle hundene til tørk. Jeg la meg i badekaret så jeg har virkelig koset meg!


Ryddet litt og kom over notatene mine fra oppdretterseminaret med Oslo Hundeskole tidligere i høst. Så om du er interessert så kan du jo lese videre... Referatet kommer litt i stikkordsform, for det er en måneds til vel så siden jeg var der.

Oslo Hundeskole hadde oppdretterseminar på Hadeland Glassverk 9. september med Anne-Chatrine Edoff.

Hva vil du med ditt hundehold? Passer hundens egenskaper inn i ditt hundehold?

Skal du være aktiv med hund og utvikle deg og ditt hundehold kan du ikke sette deg fast i en rase. Før vi har noe mulighet til å forstå hunden, må vi forstå mennesket. Hennes mening om hvorfor FCI registrerte så mange nye raser som har oppstått ved blanding av to renrasede hunder vet jeg ikke helt om jeg kjøper. Hun mente de ville ha kontroll over markedet isteden for at det skulle være et marked utenfor FCI. Men det er en del raser som fungerer helt fint og er seriøst uten å være tilknyttet FCI. For min egen regning kan jeg legge til at Doodler aldri vil bli seriøst, fordi de vil ikke ha noen ny rase, de vil evigprodusere to renrasede hunder for å bli blandingshunder.

Mål med avl? Min observasjon vil ikke alltid være det samme som din. Fordi vi har hver vår erfaring å bygge videre på. Jo flere år du har drevet med hund, jo mer innser du at du faktisk ikke kan. Driver du med hund lærer du hele livet. Hun sa vi hadde fire hovedpunkter når vi driver med avl. De skulle være funksjonelt vakre, kreativ mentalitet, arbeidsvilje og utholdenhet. Har ikke en hund disse egenskapene så går det ikke å trene med den.

Tenk også på hvorfor hunder ikke klarer å parre, det er snakk om å overleve i naturen. Hunden har en biologisk forståelse av genetikk og velger sin partner. Stresshormonet Kortisal vandrer inn i fosteret og endrer utviklingen. Dette er vitenskapelig bevist i både gris og råtte forsøk.

De to første ukene av valpens liv har den en våkentid på 8-15% av døgnet. Det er oppdretteren som skaper optimistiske valper eller pesimister, så er det den nye eieren som må bygge videre og vidreutvikle disse egenskpene når valpen flytter hjemmefra. Emesjonelle opplevelser skaper assosiasjoner. Lek stimmulerer kommunikasjonssystemet og skaper sosiale bånd for valpen. Når valpen er 5 uker bør den komme ut en tur.  Når valpen er seks uker er sosialiseringsvinduet vidt åpent, og sosialisering på nye ting er veldig viktig!

La tispa styre valpekullet, hun vet akkurat hvor mye og når hver enkelt valp trenger av korreksjon. Isteden for å straffe feil, så gjør slik at feil ikke oppstår i starten av en valpsliv. Valpen leser de tobeinte i flokken like mye som de firbeinte. Det er du som bestemmer hva som skal skje og ikke valpen. Alle raser må få muligheten til å stimulere hjernen. Alt det grunnleggende må være innlært før hunden kommer i puberteten. Tone ned uønsket adferd og forsterk ønsket adferd. Det er du som må kanalisere hundens energi dit du vil, ellers finner valpen på ting på egenhånd! Lær deg å lese situasjoner og hindre at situasjoner oppstår, da unngår du mange problemer. Hunden valger alltid det den har fordeler av, den velger ikke ulemper. Om du og hunden ikke trives, så la den flytte. Det er ikke alle som passer sammen, sånn er livet.

Valpen er en genetisk del og en innlært del. Forstå de sosiale signalene, ører, øyen og ikke minst halen. Når en hund viser agrissivitet vil den skape avstand. Når dette opptrer i forbindelse med redsel, blir den ubegripelig.

Hunder og katter produserer melk helt forskjellig. Katt legger på seg fra dag 1 i drektigheten, mens hunden først legger på seg fra dag 35. Hunden henter sin energi fra foret, katten henter fra kroppsvekten sin. Hunden som produserer melk forbrenner like mye energi som den skulle løpt 6 mil om dagen. Den produserer opptil tre ganger sin egen vekt med melk.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...