søndag 4. november 2012

OD-dag...


Sognafarets Ophal of Sahara "Scott"

Siden det bare regner og er skikkelig grisevær her om dagen så blir det Scott som får komme med bildene i dag. Det dumpet inn en mail fra Bjørn med mange flotte bilder av gutten. Bare disse jentene blir ferdig med løpetiden sin nå, så kan han komme på besøk for å hilse på igjen. Santo i Bergen har også spurt om å få komme på besøk, så dette blir fint framover. Håper det kommer mange flotte hunder på valpetreffet i april i alle fall. Da blir det ett aldeles så lite klippekurs også. Flaten skal ikke ha lurvete ører og bugnende bryst.

Operasjon Dagsverk har jobbet i mer enn 62 land i Asia, Afrika og Latin-Amerika, og har med slagord som, Ungdom Uansett, Verden er syk – Du er medisinen og Utdanning for frigjøring, preget skolehverdagen til ungdom over hele verden siden 1964.

Operasjon Dagsverk har sitt utspring fra Norsk Gymnasiastsamband (NGS), som var en av to forløpere for Elevorganisasjonen i Norge. I dag arrangeres Operasjon Dagsverk i samarbeid med Elevorganisasjonen, men vi må helt tilbake til landsmøtet i NGS i 1964 for å se hvor OD har sitt opphav.



OD 2012: Kast(e)systemet!

I 1963 ble kastesystemet avskaffet i Nepal, men 50 år etter praktiseres det fortsatt. Nederst på rangstigen finner vi de kasteløse. OD 2012 gir kasteløs ungdom utdanning – og makt til å endre et system som skulle vært kastet for lenge siden.

Operasjon Dagsverk samarbeider i år med Strømmestiftelsen. Pengene som jobbes inn på OD-dagen kanaliseres gjennom Strømmestiftelsen i Nepal og fire av deres lokale partnere. Midlene fra OD 2012 vil gjennom et ettårig utdanningsprogram støtte ungdom i Nepal. Først og fremst vil prosjektet støtte daliter - de som er kasteløse og dermed mest undertrykket. Prosjektet heter Samvad, noe som betyr dialog på nepali. Det er nettopp gjennom dialog at ungdommene skal tilegne seg kunnskap og ferdigheter. Målet er å opprette 1000 Samvad-sentere for 25 000 ungdommer. Følgende fire punkter oppsummerer hva OD og Strømmestiftelsen skal gjøre sammen.


Jupp som du skjønner så har jeg hatt en datter som har hatt denne OD-dagen da. Om jeg helt skal si hva jeg mener om denne oppfinnelsen vet jeg ikke, men jeg kan jo ta kortversjonen. For det første så er det ikke valgfritt, om du ikke skaffer deg en "jobb" får du skulk på skolen. For det andre så er det ikke du som kan velge hvor disse 400,- kronene skal støtte. Dette er faktisk verre enn Tv-aksjonen og andre innsamlinger som dekkes stort i media. Jeg er prinsipielt imot tigging og innsamlinger. Stakkars meg, hjelp meg! Hadde nå ennå pengene gått til ett eller annet i NORGE!


Det positive var at jeg fikk reint hus fra topp til tå, så denne uka slapp jeg unna helgevasken. Til og med filleryer og puter på kjøkkenstolene ble fine og reine. Kanskje det skulle være ODS- dag hver uke. Oprasjon Dagsverk Sognafaret! Merethe behøvde jo ikke å vasket huset hver uke, innimellom kunne hun jo badet hunder også...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...