onsdag 27. mars 2013

Husker du innlegget som...

For en stund siden gikk det et innlegg fra en blogg rundt på Facebook over hvor korrupt og "talentløst" utstillingsmiljøet var... I denne utgaven av "Våre Spaniels" tok Anne Buvik ett oppgjør med denne bloggen i sitt "Dommerhjørne" Absolutt en artikkel som var verdt å lese både for utstillere og de som ikke har sans for den type aktivitet. Jeg håper inderlig denne artikkelen kunne komme på trykk i "Hundesport" også for å nå et flertall av hundefolke i Norge. 


En av påstandene hun kommer med er at det er heller udyktighet hos dommere enn uærlighet som gir resultatene på en utstilling. Ja jeg tror også det, for det er mange som ikke er rasedommere og har snøring på den rasen de dømmer. Jo de har kanskje fått godkjennelse på å dømme rasen, men det var kanskje fordi det var denne og noen raser til dommeren manglet for å bli gruppedommer. Når en hører at en trekker en premiegrad på en junior fordi den ikke er ferdig utviklet... ja da er det udugelighet!

Resultater som svinger er normalt da hunden dømmes etter: kondisjon, dagsform, pels, framføring, kvaliteten på bedømmelsen da forskjellige dommere har forskjellig syn på standarden og vektlegger ulike ting. Om du gjør som i hopping på ski. Stryker beste og dårligste resultat av 5 stykker f.eks så ser du hvor på normalkurven din hund ligger. Men dette er en ferdighetssport. Du skal kunne vise din hund best mulig fram. DET er det ikke alle som kan! Du må ha ferdigheter innen framvisnin, pelsstell og andre forberedelser. Og ikke minst må du være objektiv og se kvalitet. Noen viser bare kvalitetshunder og får bra premiering hver gang omtrent. Andre viser de hundene de har hver gang og får varierende premiering pga overnevnte punkter. 

På slutten kommer høydepunktet i artiklen. Er du interessert i å lære så se på hundene i ringen, ikke vær der for å skravle med andre og klage over at din hund ikke vant. Se på de hundene som vinner sin klasse. Hva var det som gjorde at den hunden vant og ikke den som ble nr to. Det er stor forskjell å se på en hund og være dommer og faktisk kjenne på kroppen som skal bedømmes. Lær deg anatomi og knstruksjon. Vær litt selektiv i hva som skal avles på. Det er ikke sikkert stjernen ved 8 ukers alder ser særlig bra ut i voksen alder. En importert hund behøver ikke brukes for en hver pris heller. Se litt objektivt på det. Er den bedre enn gjennomsnittet? 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...