lørdag 12. april 2014

Hvorfor gidde?


Hvorfor være en seriøs oppdretter når det er så mye enklere å være en useriøs? De useriøse får solgt sine valper, de slipper å ha kontakt med valpekjøperene når valpen er levert, de bruker et billig hundefor, de slipper å sosialisere valpene, de trenger ikke sjekke stamtavler eller helse på foreldredyrene, de tar bare en som bor nære ved. Aller helst en i samme huset, så slipper de å reise i det heletatt. 


Grunnen til dagens frustrasjon? Jo mangel på oppfyllelse av kontrakten når jeg har solgt valpen. To stykker har ennå ikke røntget hunden sin, noe de skulle gjort for lenge siden. Etter utallige purringer havner navnet på forsiden av hjemmesiden. Noen påstår at det er å henge ut folk, ja kall det gjerne en gammeldags gapestokk som sto på torget midt i byen. Når du ikke gjør som du skal, da da kommer det en konsekvens. Sånn er livet om du vil eller ei. Det er ikke ja eller nei som er spørsmålet, det er konsekvensen av det valget du tar for en avgjørelse som er vesentlig.


Den ene valpekjøperen har ikke tatt seg bryet med å svare engang på mine henvendelser. Den andre hevder å ha røntget sin hund. Ja hva er resultatet ville jeg vite. Noen ganger tar det litt tid før dogweb bli oppdatert i forhold til når resultat blir sendt til eier. Jo resultatet var fint. Eh det er ikke noe resultat. Jeg spurte igjen, og denne gangen var resultatet bra. Jeg har aldri sett ett slikt resultat i dogweb, og jeg tror ikke det er noe nytt system de har gått over til sånn uten at jeg har plukket det opp. 


Etter utallige nye purringer fikk jeg beskjed om å ringe dyreklinikken der de hadde HD-røntget. Det hjelper ikke meg, de har ikke noen avlesningsmyndighet for resultat, det skal sendes til NKK for avlesing. Det jeg ikke skjønner er at de har brukt nesten tusen kroner på en HD-røntgen og ikke gidder å betale de få kronene til NKK for å få resultatet av undersøkelsen. 


Det er omtrent som å frakte bilen til skraphandleren og ikke ta med seg vrakpanten hjem? Eller handle inn til helga og betale for varene, men gå fra de i handlekurven på parkeringen? 


Så kommer kommentaren om at hunden er verdens beste og resultater ikke betyr noe, nei kanskje ikke for deg, men for mitt avlsarbeide så gjør det en vesentlig forskjell... Det er forskjellen på seriøs og useriøs. Vil de ikke ha forpliktelser, nei så kjøp en valp fra finn.no som har 8 forskjellige raser i seg, som aldri har vært uten for valpegrinda og som ikke er sjekket hos veterinær. Kjøper du fra en seriøs oppdretter så er det timesvis av tid som er lagt ned for at du skal kunne hente hjem en valp som du får stor glede av i mange år videre. En valp som har fått en god start til å takle livet videre som du skal hjelpe den med. Men dessverre så er ikke den perfekte valp laget ennå... men utgangspunktet gjør som suksessen blir 10%  eller 98%... Den 100% optimale hund finnes ikke, alle har en eller annen svakhet. Enten om det er arv eller miljø...


Jeg har nå lagt meg på den seriøse linjen, og akter å fortsette med det. Og for hvert kull jeg har og leverer fra meg, ja så lærer jeg noe nytt. Både om hunder og valpekjøpere. Og hvorfor jeg trives med den seriøse linjen? Jo alle de titalls valpekjøperene som legger ned like mye jobb, tid og penger i hunden som det jeg gjorde fra før den ble født. Alle de som er så fornøyd og setter stor pris på alt jeg har lagt ned, for at de skal få et så optimalt produkt som mulig å jobbe videre med. Alle de som vil lære av den erfaringen jeg har etter over 25 år med hund. Og jo lenger du har hund, jo mer forstår du at du har bare så vidt begynt på erfaringsstigen og hva du skal lære mer om...


Men det er her i hundeverdenen som i alle andre verdener, det er de få % som du ikke er fornøyd med å ha solgt til som ødelegger. Men da har en lært noe til neste kull, da er det noen som sender ut de samme signalene som ikke får kjøpt valp. Jeg er litt sær og sitter heller igjen med noen valper lenger enn jeg skulle, for å skaffe dem et optimalt hjem. Det er et par valper jeg har solgt, som jeg har angret på i etterkant, men når en er nystartet og ikke har noe erfaring så blir en fortere sittende i kinkige situasjoner i etterkant, som en med litt mer erfaring hadde unngått.


I dag kommer det to nye familier som venter spent på å få hilse på sitt nye familiemedlem, det er alltid hyggelig å stifte bekjentskap med nye håpefulle.


Regn og surt i dag, så det blir en ny dag med fyr i ovnen. Etter valpekjøperene så blir det tur på de store. Da skal jeg ikke gå denne siden utover i allefall. Der gikk jeg forrige dagen og fant ut at noen hadde sølet diesel helt herfra og ut til Veme. Når en kom inn igjen så luktet det diesel av alt som var. Ronja fikk hel shampoonering, mens de andre fikk vasket beina sine. Håper på en skikkelig regnskur så det blir vasket litt vekk. Ellers så får en ta seg en tur i skauen, men da blir en så våt når det har regnet tidligere på dagen.


Tessy


Hjem til valpene sier Lady. Helt greit å være på tur, men når vi setter kursen hjemover, da er det full fart!


Mounty


Nå er det vår hos oss også. Hestehov i lav kveldssol i går.


Lady, Tessy og Malin blant hestehov, men det er ikke godt å se gitt.


Fine jentene mine det!


Når en har spist så er det så godt å sove en liten dubb.


Noen kom seg ikke opp i senga engang før de sovnet.


Den som sover synder ikke, men hva med dette blikket da?


Godt med en kant å hvile hodet på.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...