tirsdag 23. desember 2014

Lille julaften


Lille julaften kalles også Tollesmesse, Torlaksmesse og Sjursmesse og er den 23. desember. Tollesmesse er til ære for den islandske biskop Thorlákr Thorhallsson (1133—1193), som ble gjort til helgen i 1198. I Norge var han først og fremst populær på Vestlandet og i Nord-Norge. Dagen er merket på primstaven med et halvkors. Nordafjells og i enkelte deler av Trøndelag kalles denne dagen for Sjursmesse. Opphavet til navnet «Sjursmesse» er ukjent, men det kan knyttes til et gammelt sagn om sjura (skjæra) som forsov seg for hu merka ikke forskjell på dag og natt.


Lille julaften gjør de fleste nordmenn ferdig de siste forberedelsene til Julaften. Det er blant annet lang tradisjon med å vaske på dagen og pynte på kvelden. Mange steder i Norge ble senkvelden og natta mot Julaften kalt vaskenatten. Da skulle vegger, bord og benker vaskes, og alle i huset skulle bade og ta på rene juleklær.


De eldste tradisjonene på julaften handler verken om pakker, julenissen eller juletreet, men om rike mat tradisjoner med røtter tilbake til norrøn tid. Julaften er i dag den kvelden som er mest tradisjonsrik når det gjelder mat og drikke i Norge, selv om rettene kan variere utover landet. Blant de mest tradisjonsrike rettene finner man svineribbe og medisterpølse, pinnekjøtt, kalkun, lutefisk og kokt torsk, samt øl og akevitt og ulike viner og annet tilbehør.

Det ser ut til at juletreskikken i Skandinavia kom først til Sverige. På Stora Sundby gård i Södermanland ble det pyntet juletre så tidlig som i 1741. I et bevart brev fra grevinne Christina Wrede-Sparre står det at man la julegaver rundt en gran pyntet med epler, safranskringler og lys.

I Danmark er den eldste kjente opplysningen om juletre at Wilhelmine Holstein på godset Holsteinborg på Syd-Sjælland julen 1808 pyntet et juletre med lys for å glede sin lille datter.


Det første kilden om juletreet som er funnet i Norge, er fra 1822. Fengselsdirektør Richard Petersen fortalte at juletreet var en tysk skikk, som ble innført til Oslo av en frøken Weinschenck i hans barndom.


I dag var siste arbeidsdag foran en langjuleferie. Tenk deg det du at jeg skal ikke jobbe mer før til neste år! Blir godt med lange turer med hundene når det er lyst, og ikke minst god tid til å ta bilder av dem alle sammen.


Kanskje vi skulle finne noen nye spennende steder å gå tur, så der blir noen nye bakgrunner og fine motiver. Det er spådd så nogen lunde fint vær, så kanskje det blir sol på bildene til og med.


Når jeg kom hjem fra jobb i går så var det mange som så flotte perlemorskyer i alle regnbuens farger, men jeg så bare en stor lysende kule over huset.


1 kommentar:

  1. Jag åkte in i duschen igår för att Matte tyckte jag behövde ett julbad :( Själv ska hon göra sig fin nu på förmiddagen!

    God Jul till Er alla från
    BELLA med matte

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...