tirsdag 30. juni 2015

Bjørneparken på Flå


Siden det er ferie så må man jo finne på ett eller annet. Ferie er jo å gjøre noe annet enn det som er vanlig, så da kan en jo ikke være hjemme hele dagen.


Det første som møter deg når du kommer er vanlige husdyr som hører til på en vanlig gård.


Hengebuksvinet hadde gått og lagt seg i huset sitt.


Det hadde denne merkelige grisen også, den kjentes ut som plastikk når du klappet på den.


I Bjørneparken på Flå har de mange forskjellige dyr, både ville og tamme i mange varianter.


Geitekillingene leiker med hverandre


Så bar det i full fart bortover jordet.


Geita var et av de første dyrene som mennesket tok i bruk i landbruket. Den var viktig for fattige bønder i gamle dager fordi den var billig å kjøpe og lite kresen i matfatet. Den kan også bevege seg lett i ulendt terreng, derfor er det mulig å ha geitedrift der det ikke er mulig å ha kyr. Geita gir melk og kjøtt, og ved ysting og kondensering av geitemelk får man geitost. En kan også få ragg til spinning av garn, og av geiteskinn kan det fremstilles mykt lær.


På setertunet kunne vi gå inn for å klappe både sauer og geiter.


De enset oss ikke, de var bare opptatt av å spise.


Ny klippet og fin


Ett eller annet godis var gjemt i maten, for geitene skulle aller helst vært midt i maten.


De tre bukkene bruse som skulle til seters å gjøre seg feite.


Godt det ikke gikk som i eventyret, da hadde jeg blitt drept




Piggsvin eller pinnsvin, også kalt europeisk piggsvin, Erinaceus europaeus,insekteterart i piggsvinfamilien. Kroppens overside er dekket av om lag 6000 kraftige 20–25 mm lange, mørkebrune pigger, gulaktige ved basis og i spissen. Ansikt, ben og bukside er kledd med stive hår. Det har en mørk flekk på brystet, og snuten er uttrukket. Kroppslengde 20–30 cm, hale 15–40 mm og vekt 325–1200 g. 1–2 kull i året, 2–10 unger i hvert. Levetid 8–10 år.


Piggsvinene er nattdyr som lever av insekter, meitemark, snegler, egg og fugleunger, mus, frosk og slanger. Når de må forsvare seg, trekker de sammen muskellaget som dekker ryggen; piggene reiser seg og stritter til alle kanter. 


Muskellaget kan trekkes nedover og snurpes sammen slik at mesteparten av dyret dekkes av piggene. Lager seg hi om høsten og går i dvale om vinteren.Forekommer i skog og kulturlandskap, fra kysten og opp mot skoggrensen. Utbredt over store deler av det vestlige og sentrale Europa. I Norge befinner pinnsvinet seg på nordgrensen av sitt utbredelsesområde. Flere steder er det satt ut av mennesker. Forekommer hovedsakelig langs kysten, fra området rundt Oslofjorden til like nord for Bodø i Nordland. Det er tettest bestand i lavlandet.


Blant sigøynere spiste man piggsvin, dels fordi man tilla det virkning som motgift mot enkelte forgiftninger, og dels fordi det symboliserte «motgift» mot skadelig påvirkning fra andre folk. Mange steder i Europa, både i middelalderen og senere, mente man at deler av piggsvinet hadde medisinsk virkning, og det ble ofte betraktet som lykkebringende. 


I en provins i Kina ble det ansett som hellig. Ofte har det imidlertid hatt det motsatte rykte: I England mente man bl.a. at piggsvinet drakk melk fra kuene og bidrog til å spre sykdommer. Lenge ble det utbetalt dusør for drepte piggsvin.


Små nysgjerrige saker dette her


Du går midt blant dyrene på høye broer gjennom innhegningene.


Mange gamle hytter som står rundt om i parken


Sikkert for å skape en følelse av å leve i gamledager og gårdslivet da.


Dette huset pusset de opp innvendig, så de hadde tydeligvis noen planer for det.


Andefamilie, men jeg så ingen andunger


Stakkars Hole Kommune som han flyttet fra...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...