mandag 30. november 2015

Adventskalender


I år blir det en litt annerledes adventskalender hos Sognafaret. Det blir litt faktastoff om julen og julens tradisjoner.


Her blir det en magisk førjul iallefall med Patrans adventskalender!

Adventskalender eller julekalender er en kalender med 24 luker eller pakker, én for hver dag fra gjennom hele advent, fra 1. desember til julaften. Tradisjonen kom antakelig fra Tyskland rundt 1930, men blant barn i Norge ble den vanlig først etter andre verdenskrig.


Vår tids ferdiglagde kalendere har små overraskelser bak sine 24 luker –sjokolade, små figurer og fine bilder. Disse kalenderne finnes i mange ulike formater – som sprellenisser, tredimensjonale tablåer og enkle plakater med julemotiv. Det er også vanlig i mange familier å ha en hjemmelaget personlig kalender med en daglig adventsgave.

Mange fjernsynskanaler produserer adventskalenderserier for barn, med 24 episoder som vises daglig gjennom adventstiden. Barnetimen på NRKstartet med adventskalender på 1960-tallet, men den gangen var kalenderen bare å få kjøpt gjennom NRK Radio. Virkelig masseopplag ble det først på 1980-tallet, da NRK Fjernsynet begynte å produsere egne adventsserier med adventskalendere som ble distribuert gjennom kiosker og bokhandlere. 


NRK-serien Jul i Skomakergata, der Henki Kolstad spilte den barnekjære skomakeren Jens Petrus Andersen, var den første norskproduserte adventskalenderserien, første gang vist i 1979. Serien ble så populær blant seere i alle aldersgrupper at det nesten ble et folkekrav om å få den sendt i reprise. Først i 1986 produserte NRK en egen ny adventsserie, Teodors julekalender.





Det finnes ingen sikre opplysninger om hvordan den første adventskalenderen ble til, men en historie går på at en tysk dame, fru Lang, laget den første. Hun ville forkorte ventetiden før jul for sin lille, syke gutt på 1880-tallet. Skikken spredte seg, og industrien fant etter hvert ideen så god at kalenderne ble produsert i masseopplag.

De gamle adventskalenderne kunne for eksempel bestå av et bilde med julemotiv som ble gradvis avdekket etterhvert som man åpnet lukene, eller lukene kunne inneholde små figurer som ble satt sammen til en julekrybbe.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...