lørdag 21. november 2015

Alle fugler små


Det fins mange anledninger i livet som aldri kommer.


Kjøttmeisen er aktiv om dagene når det har blitt kaldt


Så lenge man er frisk og er et voksent menneske, må man være motoren i eget liv.


Ny gjest på fuglebrettet de siste dagene. Svartmeis, Periparus ater, art i meisefamilien. Grå og svart med hvit underside. Svartmeisa ligner granmeis og løvmeis, men har et svart felt på hver side av nakken mellom hvite kinn og hvit sentral nakkeflekk. Veier 8-10 gram. De 7–11 eggene ruges av hunnen i 14–15 dager. Ungene blir flygedyktige etter 16–19 dager. Stand- og streiffugl. I Norge vanlig nord til omkring Salten. 


Svartmeisa er den minste av meisene og har det spisseste nebbet, noe som gjør den bedre skikket enn andre meiser til å finne mat i nåleverket øverst og ytterst i bartrær hvor den beveger seg raskt og rastløst.


Svartmeisa er stort sett standfugl. I enkelte år, når bestandstettheten av meiser er stor og ved matmangel, kan fuglene foreta masseutvandringer fra Skandinavia. Det er særlig ungfugler som begir seg ut på trekk når næringsgrunnlaget svikter. De kan da dra i store mengder mot vest eller sørvest. Slike trekk foregår fra slutten av august eller tidlig i september, som oftest med topp i andre del av september, og avsluttes i oktober.


Spettmeisen er ikke enkel å ta bilde av på fuglebrettet.så da må en luske rundt for å smyge seg fram for å få knipset et par bilder.


Kroppslengde 14 cm, med skifergrå overside, svart stripe gjennom øyet og nokså hvit underside (lenger sør i Europa mer rødbrun under). Det kraftige, spisse nebbet kan knekke solide frø og nøtter. På tross av vanlig sittefot (tre tær fremover, en bakover) klatrer den vel så godt som spettene og er vår eneste fugl som kan klatre nedover en stamme med hodet ned. De er ikke avhengig av å bruke halen til støtte, slik som spettene. Utbredt i det meste av Europa og Lilleasia. Hos oss er den hekkefugl nord til Trøndelag. Plasserer oftest reiret i et hull i en trestamme, men kan også iblant ha reir i fuglekasser. Den murer delvis igjen utflygingshullet med mudder slik at det blir lite og ovalt. De 5–10 hvite eggene med rødbrune flekker ruges av hunnen i 14–15 dager. Ungene blir flygedyktige etter 23–25 dager. Standfugl.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...