lørdag 7. november 2015

En er ikke en, og to er iallefall ikke to...


Tellere kan ha forskjellige tidssoner. Bruker du en amerikansk tjeneste vil ikke nødvendigvis datoen skifte når klokka er midnatt i Norge, slik at besøk i bloggen din mellom kl. 00 og 06 kanskje ikke ligger på samme dato i tjenestens database og i statistikken din, selv om den visuelle framstillingen av statistikken din er satt til å bytte dato på "riktig" tidspunkt. Besøk på cachede/mellomlagrede sider kan enten bli telt eller ikke telt. Det er helt opp til hver enkelt tjenesteleverandør hvordan de velger å gjøre det. Statistikkvisninger oppdateres ikke likt. Noen tjenester viser oppdateringene "live", mens andre kanskje oppdateres hver time, hver 6. time, eller sjeldnere.


I tillegg kan forskjellige tjenester ha forskjellige definisjoner og mål på ting. Sidevisninger betyr vanligvis det samme overalt, men "besøk", "besøkende" og "unike besøkende" kan ha forskjellig betydning fra en leverandør til en annen. "Unik" kan hos noen bety at en IP telles bare den aller første gangen den besøker nettstedet, hos andre kan det bety at den telles på nytt dersom den kommer innom igjen etter minimum 24 timer og hos en annen igjen kan det være datoskiftet som er avgjørende for om den telles på nytt.


Det har altså ingen hensikt å sammenligne tall fra forskjellige analysetjenester fordi alle har sin egen måte å telle på, og alle har sin egen måte å presentere resultatet på. Eksempelvis vil Google Analytics alltid vise høyere tall enn statistikken hos blogg.no fordi Google Analytics teller på en annen måte og fordi de henter ut sine egne tall på en annen måte, og blogglisten.no viser lavere tall enn blogg.no igjen fordi blogglisten teller på en annen måte enn både Google og blogg.no. Alle tre teller like riktig innenfor sitt system, men tallene er ikke sammenlignbare mellom de forskjellige tjenestene.


Kjøttmeis


Så sidevisninger er på nettet er like enkle å telle som småfugler på fuglebrettet...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...