tirsdag 3. november 2015

Hvorfor har du hund?


Mine hunder har fått meg til å le, de har tørket mine tårer og de har gitt meg mange varme klemmer. De har sett at jeg har mislyktes og at jeg har lykkes. De har gjort meg sterk og iblant drevet meg til vanvidd. Jeg har hund for at jeg skal ha en venn for livet.


Det finnes hundemennesker og det finnes kattemennesker, og begge gruppene er fullstendig overbevist om at ”deres” favoritt dyr er det overlegent beste kjæledyret. NewScientist har imidlertid bestemt seg for å gå vitenskapelig til verks, og finne ut hvilket av dyrene som faktisk er det beste! 


Vitenskap har imidlertid en tendens til å se en art som en helhet, se etter fellestrekk og måle gjennomsnitt. Hjernestørrelse er ikke noe godt mål på intelligens – da er det bedre å se på atferd. Når det er sagt finnes det én anatomisk størrelse som kan si noe om evnen til å bearbeide informasjon, nemlig antall nevroner i hjernebarken. Og her danker kattene ut hundene, med 300 millioner nevroner mot hundenes skarve 160 millioner. Hunden skilte seg fra sin slektning ulven og ble tam for rundt 50.000 år siden. Andre studier har kommet fram til at 16.000 år må være et mer riktig tall. Det ser imidlertid ut til at det også er en stund siden kattene ålte seg inn i våre hjem og hjerter for første gang, noe som blant annet blir bevist av en 9500 år gammel kypriotisk grav, der en katt er begravd ved siden av et menneske. 


Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse på hundemennesker, som gjerne trekker fram hunders ubetingede kjærlighet som noe av det beste med dem. Selv katteeiere må imidlertid innrømme at katter setter pris på å være uavhengige. Katter er einstøinger av natur, mens hunder egentlig er flokkdyr som instinktivt ønsker å knytte seg til andre. Det er vanskelig å finne tall for hele verden, men ifølge ferske studier er det 204 millioner katter i de ti landene med flest katteeiere, mens det er 173 millioner hunder i de ti landene med flest hundeiere. Ord er imidlertid ikke det eneste de kan forstå. Hunder klarer nemlig også å forstå noe av ”tegnspråket” vårt, som for eksempel en utstrakt finger eller et nikk. Det virker kanskje ikke spesielt imponerende, men faktum er at sjimpanser sliter med det samme. Hunder bruker også blikkvekslinger for å gjøre eieren sin oppmerksom på noe. katter har like stor evne til å følge pekebevegelser for å finne mat som hunder – men hvis maten er gjemt og umulig å få tak i, vil hunder høyst sannsynlig be om hjelp fra eierne sine ved hjelp av blikkvekslinger, mens katter stort sett forgjeves prøver å få tak i belønningen selv. Hunder har med andre ord et mye større vokabular, samtidig som de er mer ivrige etter å ha kontakt med eieren sin. 


En vet ikke så mye om katters evner til problemløsing, og i de få studiene som har blitt utført har de lykkes og mislyktes i omtrent det samme som hunder.Jo tettere bånd en hund har til eieren sin, jo større er sannsynligheten for at den gir avkall på evnen til selvstendig tenkning og handling til fordel for eieren. Når eieren oppmuntrer dem til å løse et problem, blir de imidlertid flinkere. Den mest grunnleggende måten å trene en hund på er å styrke atferden vi vil at den skal ha ved å gi den noe godt. Katter kan også læres opp ved hjelp av belønninger, men dette vet man mindre om. En gjennomsnittlig katt, med sine 200 millioner luktreseptroer, bedre luktesans enn en gjennomsnittlig hund. Kattene.har en hørselsrekkevidde som strekker seg fra 45 til 64.000 hertz, mens hundene bare kan høre mellom 67 og 45.000 hertz.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...