fredag 11. desember 2015

Restaurant for småfuglene


Med noen enkle og riktige grep kan du gjøre hagen din til en attraktiv restaurant for småfuglene. Tilbake får du mye gøyalt fugleliv og et flott fargespekter å se på. Morten Ree i Norsk Ornitologisk forening har en rekke tips til hageeiere.


- Fuglefôring er ikke på noen måte på retur, det er gledelig å se. Ca. 400.000 nordmenn driver med det. Seksten tusen tonn villfuglmat omsettes årlig, forteller han. Bruk variert mat på fuglebrettet. Mange foretrekker solsikkefrø, men ikke alle småfuglene klarer å hakke hull på skallet og få ut frøet inni. De gode gamle brødsmulene er ikke dumme å gjeninnføre på fuglebrettet. Og har du en tørr osteskorpe som likevel går i søpla, gi den heller til småfuglene, råder Ree.


En halv kokosnøtt og meiseboller er også kjærkomment for småfuglene.Du kan bruke mye fra din egen hage, og plante stauder, busker og trær med frø som tiltrekker seg fugler. Mens fuglebrettet kan gi deg 10-15 arter å titte på, kan dette føre til at du kan få 20-25 arter i hagen din, sier han. Småfuglene er ulike når det gjelder å finne mat på fuglebrettet.


Spettmeisen borrer nebbet nedi solsikkefrøene, kaster dem rundt til de finner det beste frøet. Sånt blir det rot av. De urolige og stressede meisene tar med seg frøet til en nærliggende busk eller tre hvor de holder frøet fast med føttene og hakker hardt til spissen av frøet, slik at skallet splittes og maten frigjøres.


Dompap, grønnfink og bjørkefink sitter i ro og mak på fuglebrettet og knuser frøene med nebbet.Vinteren med snø og kulde er selve flaskehalsen for alt liv i naturen. Fuglene driver et enormt næringssøk for å overleve vinteren. Derfor vil mange småfugler overvinne skyhet og dukke opp på fuglebrettet. Men det er noen ting som er lurt å tenke på.Fuglebrettet settes eller henges opp litt åpent slik at fuglene får godt overblikk i tilfelle katter og rovfugl er i nærheten. Det må finnes trær og busker i umiddelbar nærhet som kan gi fuglene mulighet for å skjule seg ved angrep av rovfugl. Fuglebrettet bør stå i god avstand fra store glassflater som stuevindu og drivhus for å minske kollisjonsfaren. Samtidig må vi sørge for at vi selv har godt utsyn mot fuglebrettet slik at vi kan glede oss over og lære mer om de små fjærkledde vennene våre.


Småfuglene er smarte og lærer seg fort at menneskelig aktivitet bak et vindu ikke er forbundet med fare. Sett deg ned i godstolen og nyt synet, finn frem en fuglebok. Juleneket hører julen til og er en fin pyntegjenstand, men ikke bli overrasket om ikke fuglene kommer. I valget mellom fuglenek eller annet fôr taper fugleneket hos de aller fleste småfuglene. Fuglenek eller kornband er fine, men det er en misforståelse at de er populære blant fuglene.


Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...