torsdag 7. januar 2016

Galgefurua


Denne cachen befant seg ved et gammelt rettersted på Tanbergmoen på Ringerike. På stedet finnes en 400 år gammel furu - kalt Galgefurua. Treet ble som navnet tilsier benyttet til avretting. Oppe i furua kan en fremdeles se en smidd ring som ble brukt til å feste galgen.


Det er uklart hvor mange som ble avrettet her, men på sommeren i 1778 fant det sted en episode som førte til avretting. Da fødte ei Dorte Nilsdatter et barn i «Froks havnehave». Hun drepte det og la stein over liket. Ugjerningen ble imidlertid oppdaget, og under domsavsigelsen i ettertid heter det: «Dorte Nilsdatter bør miste sin hals, ha sin hovedlod og jord til Kongen forbrudt og betale sin arrest, underholdning, tiltale og paafølgende eksekution medgaaende omkostninger.»

Den 13. august 1805 fant det også sted en henrettelse her. Da ble svensken Peder Wallberg dømt til å halshugges og brennes for mord, mordbrann og tyveri. Han hadde myrdet 40 år gamle Jøran Engebretsdatter og hennes 6 år gamle sønn Engebret på Steinsvolden oppe på Krokskogen. Det var visstnok folksomt her den dagen. Rundt retterstedet var det stilt opp militærvakt under kommando av Thor Breien, en lokal offiser. Avrettingen skjedde med øks, og det var skarpretter Ledel som hugg hodet av svensken fortelles det. Deretter ble kroppen brent på bålet. Jensebråten på Tanbergmoen forble ekserserplass fram til sommeren 1868, da 2. Akershusske Infanteribrigade etablerte seg på Helgelandsmoen


Det sørvestre hjørnet av Tanbergmoen er kjent som Stavhella, der det finnes en stor gravplass fra tidligere tider som ennå ikke er skikkelig arkeologisk utforsket. Gravplassen inneholder blant annet et tjuetalls gravhauger og et ukjent antall (kanskje flere hundre) flatmarksgraver, som trolig ble anlagt der i perioden bronsealderen–vikingtiden..

9 kommentarer:

  1. Der har jeg vært. Fint sted!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg får begynne i nærområdet, så får jeg utvide territoriet etterhvert. I morgen skal jeg for tredje gang på sykehuset. Den som gir seg har tapt :D

      Slett
    2. Det finns mange cacher i nærheten av deg, de ligger bare der og venter på deg :-) Og lykke til imorgen!
      Jeg må begynne å kjøre lange strekninger for å finne flere, men benytter hver anledning når jeg først er på farten.

      Slett
    3. Jeg har fri fra jobben hver onsdag, så nå vet jeg hva de skal brukes til ;) Jeg er glad i å gå lange turer, så til sommeren blir det nok flest cacher på fjellene rundt om. Jeg får trene meg i byen først ;) Heter du Nøve der også?

      Slett
    4. Du må opp på Bukollen igjen bla :-) Gråfjell også!
      Ø'en ble ikke godtatt, så der heter jeg ingersy ;-)

      Slett
    5. Ja, mange steder jeg var i sommer som jeg gikk rett forbi sånne bokser. Det er bitte litt irriterende, men det er flotte steder så jeg går gjerne igjen!

      Slett
  2. Har sett på et par jeg mangler på fjellet i nærheten. (Vikerfjell - Kjølfjell og en multi i samme leia). Kjenner jeg lengter opp på fjellet, ut i skogen igjen ja! Ikke samme sjarmen å surre rundt i byen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det skal være sikkert! Men vi får plukke de langs asfalten til det blir vår. Får trøste oss med at det er tidlig påske i år, så da kommer vel våren tidlig også?

      Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...