søndag 28. februar 2016

Blåmeis


Blåmeis er en fugl i meisefamilien. Lengden er ca. 12 cm, og vekten er 11 gram. Blåmeisen er lyseblå på issen, vingene og stjerten. Brystet og buken er gul. Hunnens farger er mye blekere enn hannen. Ungfuglene har gulaktige kinn og grågrønn isse.


Utseende: Blåmeisen er en liten meis med sine 11-12 cm og 10-12 gram. Den likner en liten kjøttmeis, men har en nydelig blå isse, blå vinger og en blå stjert. Kinnene er hvite, delt av en svart øyestripe. Brystet er gult. Kjønnene er svært like, men hannen har sterkere farger og bredere og mørkere øyestripe. 

Levested/biotop: Blåmeisen er vanlig i lavlandet i Sør-Norge, der den trives best i løvskog. Den finnes også i stort antall i blandingsskog, parker og hager, mens den er fåtallig i rene barskoger. Blåmeisen holder ofte til i toppen av løvtrær, og den henger gjerne ytterst på greinen der den opp-ned leter etter frø og insekter. Høst/vinter trekker ofte blåmeisen til bebodde områder og fóringsplasser, da den er svært lite sky for mennesker.

Føde: Blåmeisen spiser insekter, edderkopper, frø, nøtter og noe frukt. Den er svært glad i små larver som f eks. sommerfugllarver. Søket etter mat foregår ofte ytterst på de tynneste greinene, der den henger opp-ned mens den leter etter frø og insekter. På fóringsplassen er den glad i det meste, f.eks solsikkefrø, nøtter og talg, eller den henger elegang opp-ned på maisbollen mens den spiser.

Hekking: Blåmeisen legger vanligvis 10-12 (2-18) hvitaktige egg med rødbrune flekker i hule trær eller fuglekasser. Men siden den ikke er kravstor i valg av reirplass, kan et hvert hulrom med passende åpning benyttes. Reiret er laget av mose, tørt gress, strå, hår, ull og fjær. Hunnen ruger i 13-16 dager før eggene klekker. Deretter fóres ungene av begge foreldre i 18-22 dager før de er flyvedyktige og forlater reiret. Blåmeisen kan ha to kull i året, men det er ikke så vanlig som det er for kjøttmeisen.

Utbredelse: De fleste blåmeiser finnes i lavlandet i Sør-Norge, mens enkelte fugler kan finnes over hele landet. Det finnes mellom 50.000 og 100.000 par i Norge.

Trekk: Blåmeisen er hovedsakelig en standfugl, men enkelte år kan den streifte rundt i stort antall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...