fredag 26. februar 2016

En hund eller to?


Det er deilig å ha en hund i hjemmet
Hunden er med på å gi oss mosjon, kjærlighet og glede i livet vårt. Men hva med hunden, kunne den trenge en lekekamerat? Hunden er jo et flokkdyr og ville sikkert kunne ha glede av å ligge tett med en annen firbeint, mens vi er på arbeid og på skole.


Én hund

Med én hund har du kun én å aktivisere, lufte og ha kontroll på. Hunden får all din tid og oppmerksomhet og trenger ikke konkurrere om den. Holder du på med en hundesport, er det ideelt, da du kun har den ene å fokusere på, og du kan legge ned masse trening og arbeid i den. Om du pleier å ha med deg hunden overalt, på jobb, skole, ferie og besøk, er det også mye lettere med én framfor flere. Dessuten er det mer økonomisk med én hund og også mye lettere å få pass når man har behov for det. Ulempene med én hund kan være at den har mye mer energi enn oss og fort kan bli masete om den ikke får den aktiviseringen den trenger. Om den er hjemme alene hele dagen, lader den opp til du kommer hjem. Er man sliten, er det ikke alltid man orker å gi hunden det den trenger av fysisk og psykisk stimuli.


To hunder

Grunnen til at mange ikke syntes det er mer jobb med to, er at hundene da har selskap i hverandre og aktiviserer seg selv. Du har ikke så dårlig samvittighet for å være borte hele dagen når de er to. To hunder har som oftest mye glede i hverandre og har alltid en lekekompis å få ut energien sin med. Mange opplever at det blir mindre stress og mas med to framfor én, da de nøyer seg med sine faste turer og treningsøkter og har hverandre resten av tiden. Ulempene ved to er at det er dobbelt opp med kostnader til både mat, veterinær og utstyr, det kan være vanskeligere å få pass, og det er vanskeligere å ha med seg to overalt. Mye kan gå også galt om kjemien ikke stemmer mellom hundene. Derfor er det viktig å tenke gjennom alder, rase, individ og kjønn når man går til anskaffelse av en hund nummer to. Man må også tenke på hvordan sin nåværende hund er, da en valp vil lære og ta mye etter oppførselen dens. Har du en problemhund, kan hund nummer to også lett bli det.


Om man foretrekker å ha en eller flere hunder er en smakssak. Noen føler at de får mindre kontakt og mer arbeid med hundene når de har flere, mens andre syns det gir dobbelt opp med glede og like mye arbeid som med en. Man bør imidlertid være klar over at flere hunder er vanskeligere å ta med seg bort, det kan være vanskeligere å få pass hvis man skal reise bort, det blir flere utgifter i form av veterinærbesøk, mat, utstyr osv. Samtidig har hundene glede av hverandre, spesielt når de er alene hjemme, og selvfølgelig til glede for eieren. Det er lurt å vente med å anskaffe seg hund nr. 2 til den første er voksen. Hvis man planlegger å ha to hunder av samme kjønn, anbefales det at det er minst ett par års forskjell på hundenes alder for å unngå eventuelle problemer med rangordning.

* *

4 kommentarer:

  1. Jag tycker det är bara positivt att ha två hundar. De har sån sällskap av varandra och leker ihop. Innan jag hade Edith och Hilda, hade jag två collieflickor Freja och Mimmi. Dom var så fina tillsammans.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er mange år siden jeg hadde kun en hund, og jeg kommer nok ikke til å ha færre enn to heretter heller.

      Slett
  2. Åh, jag skulle nog vilja ha ett helt gäng med tjejer här. Fler hanar är inte tal om. Matte säger att jag är både första och sista hunden, så det kanske räknas som två? Husse tycker mer: En i taget... Kramis!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...