mandag 29. februar 2016

Helgelandsmoen

Helgelandsmoen er et tettsted og ei grend på grensa mellom Ringerike og Hole kommuner i Buskerud. Tettstedet har 472 innbyggere per 1. januar 2009, og ligger hovedsakelig i Hole men strekker seg delvis inn i nabokommunen Ringerike.

Helgelandsmoen leir er en nedlagt militærleir som ligger på Helgelandsmoen og i Hole kommune. Våren 2004 ble leiren kjøpt av lokale investorer som senere stiftet Helgelandsmoen Næringspark AS. Her finnes fredede objekter bl.a. friluftskirke, kapell, vanntårn, kornmagasin og minnesmerker. Maleren Edvard Munch var i en periode innlagt på sykestua her.

Sommeren 1868 etablerte 2. Akershuske Infanteribrigade seg på Helgelandsmoen, etter at Armédepartementet i 1867 inngikk leieavtale med eieren av gården Helgeland om leie av det arealet som het Stormoen. Samme år trådte også den nye hærordningen i kraft. Det medførte blant annet til at det tidligere Hallingdalske Musketérkorps, Ringerigske Compagni forsvant til fordel for bataljonsbetegnelsen. Samtidig ble det Ringerigske Compagni delt. Hole ble da tillagt den Hallingdalske Bataljon, men Hønefoss, Norderhov og Ådal ble overført til Valdres Bataljon.

I moderne tid var imidlertid leiren ved Helgelandsmoen kjent som Hærens våpentekniske korps skole og øvingsavdeling (HVKSØ) og senere Våpenteknisk Regiment (VTR). Befalskolen for hærens våpentekniske korps (BSHVK) og Hærens yrkesskole for våpenteknisk befal (HYSVT) var også lokalisert her. I 1987 ble HYSVT lagt ned, og gjenoppsto som Hærens våpentekniske fagskole (HVTFS). Det siste kullet fra HYSVT med billinje, våpenlinje og elektrooptisk linje ble uteksaminert i 1989. På 90-tallet ble også Befalskolen for transport og intendantur (BSHTI) flyttet fra Vatneleiren til Helgelandsmoen, og slått sammen med BSHVK under navnet Befalsskolen for Hærens trenvåpen (BSHT).


Det var tidligere i alt tre militærleirer rundt Hønefoss: Hvalsmoen, Helgelandsmoen og Eggemoen. Alle tre ble vedtatt nedlagt 13. juni 2001.


Helgelandsmoen Næringspark ligger idyllisk til ved Storelva, åtte kilometer sør for Hønefoss sentrum.


Helgelandsmoen Næringspark består av ca 430 daa med 37 000 kvm bygningsmasse.Den tidligere Helgelandsmoen militærleir ble i 2004 kjøpt opp av lokale investorer, og har siden den gang opplevd en blomstrende utvikling. Faktisk er det slik at dagens arbeidsplasser teller flere enn da Forsvaret holdt til i området.


Her finner du blant annet det nyåpnede Ringeriksbadet, hotell og restaurant, kurs- og messesenter, båtcruiseselskap, spesialist og rehabilteringssenter, produsent til helsevesenet, påbyggerfirma til nyttekjøretøy, tinnprodusent og kunstdepot.


1 kommentar:

  1. Hei.
    Skrivefeil i avsnittet under bjørnestatuen. Teksten:
    "Det medførte blant annet til at det tidligere Hallingdalske Musketérkorps, Ringerigske Compagni forsvant til fordel for bataljonsbetegnelsen."
    Her skulle det stått enten:
    "Dette medførte blant annet at det tidligere osv..."
    Eller:
    "Dette førte blant annet til at det tidligere..."
    Det er altså ingenting som "medfører til at" ��

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...