torsdag 11. februar 2016

Hundens alderdom


En gammel og sliten hund vandret inn i hagen. Jeg kunne se fra halsbåndet og den gode magen at han hadde et hjem. Han fulgte meg inn i huset, ned gangen, og falt i søvn på sofaen. Datteren min syntes det var ok så vi lot han sove. En time senere gikk hunden til døra og jeg slapp han ut. Neste dag var han tilbake, inntok posisjon i sofaen og sov en time. Dette fortsatte i flere uker. Nysgjerrig som jeg er hektet jeg på en lapp på halsbåndet: » Hver ettermiddag kommer hunden din til huset mitt og tar seg en blund. Selv om det er greit for meg vil jeg være sikker på at det er ok for deg». Neste dag kom hunden tilbake med en ny lapp hektet på halsbåndet: «Han bor i et hjem med ti barn – han prøver nok bare å ta igjen litt søvn. Kan jeg bli med han i morgen?»

Når hunden aldres, krymper hjernen til hunden. 25 % av vekten kan forsvinne. Derfor er det ekstra viktig med mental stimulering av gamle hunder. Når hunden ikke lenger orker, kan eller vil. Da er det på tide å ta det vanskelige valget og si adjø, og huske på at hundens velferd ligger i våre hender. Noen ganger får familien anledning til å gjøre en fin avslutning hjemme. Det er viktig at alle i familien får ta farvel. Unntaket er når hunden er alvorlig syk eller skadet, da handler det om å gjøre det som må gjøres til hundens beste. Å la en hund som lider få sovne inn, anses som en rettighet for hunden. Mange sier etterpå at de aldri skal ha hund igjen, og aldri mer skal gå igjennom en sånn prosess. Men til tross er det mange som kjøper ny valp etter noen måneder. Det sørgelige er en del av livet, man får lov og skal faktisk sørge over tapet av et familiemedlem.

Vanlige alderstegn:

Mindre bevegelighet. Om det tar lengre tid for hunden å reise seg fra liggende stilling, og den må strekke ut musklene når den har ligget lenge, kan det være et alderstegn. Om den begynner å nekte å hoppe inn i bilen, bør man ta en tur til veterinæren for å sjekke om hunden har slitasjer eller om det er andre årsaker til nedsatt bevegelighet. Dårligere syn og hørsel. Om hunden ikke lystrer på samme måte som den har gjort tidligere, kan det være tegn på at den ikke hører så bra lengre. Til og med synet blir dårligere. Grå stær er vanlig. Dårlige tenner. Om hunden ikke spiser opp maten sin, kan det komme av at tennene er i dårlig forfatning. Hull i tennene, skader på emaljen – hunden får tannverk akkurat som vi. Vær ikke redd for å oppsøke veterinær. Mange problem kan behandles og er man ute i god tid, blir hunden ofte helt fin igjen. Sover mer. Det skjer ikke over natten, men etter hvert blir den aldrende hunden mindre aktiv, mister muskelmasse og blir heller værende i sengen sin. 
Mindre sosial. Gamle hunder kan bli innadvendte og trekker seg unna familien. Om den knurrer og ikke lengre vil hilse på sin flokk, kan det være et tegn på demens.

Hunden orker ikke å leke like lenge som før. Hvilepausene blir lengre og lekeøktene kortere. Hunden beveger seg litt saktere. Mange tror at hunden bare har blitt roligere med alderen, men du vil etterhvert se at det ikke bare er en personlighetsforandring i hunden, men at det også kan skyldes fysisk utmattelse. Matskålen tømmes fort – som før, men maten legger seg nå rundt midjen. Det er aldri for tidlig å regulere matinntaket for å unngå overvekt. Ribbeina skal kjennes uten å måtte trykke ned et fettlag. Forandring i farger på øynene kan være alderrelatert. Følg med og gå til veterinæren for å utelukke at det er noe alvorlig. Hørselen kan også svekkes ved alderen. Du kan sjekke om det er selektiv hørsel eller dårlig hørsel ved å åpne favorittmaten til hunden tre rom unna. Den selektive lytteren vil da komme logrende inn til deg.

Pelsen begynner å bli grå – spesielt rundt snuten. Tenkt på at hunden ikke kun eldes i pelsen, men også i sine indre organer og resten av kroppen. Ser du forandringer i kroppsfassongen?Oppmerksomme eiere vil merke at lårene er blitt slankere enn de pleide å være, og kanskje ser du nederste del av ryggrader bedre pga muskeltap. Dette er ofte en av de første tegnene på alderdom hos hunder, spesielt hos gigantrasene. Så vær oppmerksom! Klumper og bomper kan dukke opp i huden med alderen. Det er ikke alltid alvorlig, men bør sjekkes hos veterinær. Jo tidligere du sjekker jo tidligere får hunden din behandling – et par måneder kan utgjøre en stor forskjell!

Klør kan bli porøse, få sprekker og kan være en tidlig inikasjon på alderdom. Hvis hunden er i mindre aktivitet vil klørne bli lenger. Ugjevn sliting på klør kan også hjelpe deg å oppdage nevrologiske eller ortopediske sykdommer og mangler i kostholdet. En liten klo kan altså si mye om hundens generelle helse. Hunden kan få dårlig ånde med alderen, men dette skyldes nesten alltid tannproblemer. 80% av hunder vil vise tegn på tannkjøttsykdom ved tre års alder. Du kan altså aldri starte for tidlig med å ta vare på hundens tannhelse. Børsting av tennene (helst 3 ganger i uken eller oftere) og regelmessig fjerning av tannstein hos veterinær er anbefalt for de fleste hunder. Små hunder er spesielt disponerte for å utvikle tannsykdommer pga trang tannstilling og mye bløt mat og fravær av bein i kostholdet (tørrfôr har ingen skrapeeffekt på tannstein). La hunden gnage og bruke tennene sine selv om den er liten. Tannsykdommer er ikke bare farlig for munnhygienen, men for hele hundens helse da bakteriene sprer seg gjennom blodet og når andre organer i kroppen. Å ta vare på tennene til hunden kan sikre deg et par år ekstra med hunden din!

Hunden din kan få vondt i leddene sine med alderen og ha vanskeligheter med å komme seg opp trapper, ned fra sofaen og lignende. Med eneste gang du ser tegn på at hunden anstrenger seg for f.eks. å gå ned trappene som han før løp ned bør du dra til veterinæren. Det finnes kosttilskudd (f.eks. glukosamin) og midler som hjelper mot stive ledd og smerter. Det er heller aldri for tidlig å modifisere innemiljøet med ramper eller ekstra trappetrinn slik at hunden din unngår belastninger.

Har du merket noen av disse tegnene er din hund på vei til å bli en seniorhund. Ved å notere ned forandringer kan du følge med på utviklingen og oppdage sykdommer på et tidlig stadium. Kanskje kan din oppmerksomhet gi hunden din en mer behagelig og smertefri alderdom. Følg med på neste artikkel om hvordan du kan tilrettelegge livet for seniorhunden.

Be om hjelp

Be en utenforstående som ikke ser hunden så ofte om å hjelpe dere til å se om hundens tilstand har forverret seg eller ikke. Aldring og sykdom kan ha et langsomt forløp, derfor kan det være vanskelig og selv avgjøre hvor mye dårligere hunden har blitt. Ikke la hunden lide for at du ikke klarer å gi slipp. Sett opp noen kriterier for når det er på tide å ta farvel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...