søndag 21. februar 2016

Hundens følelser


Hunden føler med oss mener to forskere i en kronikk i det siste nummeret av tidsskriftet Biology Letters, til tross for at det finnes svært få studier av det følelsesmessige forholdet mellom hund og menneske. Empati er evnen til å identifisere, forstå og anerkjenne andres følelser, tilstand og reaksjoner. Studier viser at mennesker begynner å trøste andre som viser følelsesmessig stress allerede når vi er rundt 9 måneder gamle. Dyr har også empati - med hverandre. Det er også observert flere tegn på empati i dyreverdenen, men så langt fokuserer de fleste studiene på dyrs følelser overfor hverandre, og ikke på tvers av arter. Det er for eksempel observert at smertesenteret i musehjerner aktiveres når de ser at andre mus de har bodd i bur sammen med, lider. Sjimpanser responderer også kraftig på videoer der medlemmer av flokken har det vondt. Men hva med empati mellom mennesker og hunder?


Ifølge Karine Silva og Liliana de Sousa er hunders egenskap til å føle empati med matmor helt åpenbar, selv om de fleste bevisene for dette er anekdotiske og lite vitenskapelige, så langt.
Hunder smittes av menneskegjesp. De skriver at det er tre hovedgrunner til at de tror hunder kan føle med mennesker. Den første er at hunden stammer fra ulven, et svært sosialt dyr som sannsynligvis viser empati overfor de i sin egen flokk. De to forskerne tror også at de biologiske endringene som hunden gikk gjennom da den ble temmet kan ha ført til at den har synkronisert empatievnene sine med menneskene for å gjøre det enklere å forutse menneskenes oppførsel.


Den siste grunnen de nevner er at fremavling av mer og mer komplekse kognitive ferdigheter hos hunder har ført til at dagens hunder kan ha utviklet en form for empati som ligner på den vi mennesker har. Hunder leser menneskefølelser. De to forskerne kommer også med en rekke eksempler på studier som viser at hunder og mennesker kan kommunisere følelsene sine med hverandre. Blant annet viser studier at hunder kan bli smittet av et menneskes gjesping, og at de reagerer negativt når eierne deres stresser. Forskning.no har også tidligere skrevet om hunder som kan tolke eierens ansiktsuttrykk.  Selv om forskningen på hunders empati er begrenset, mener vi at hunders evne til å bli smittet av menneskers følelser støttes av både anekdotiske og vitenskapelige data, skriver de.Ny forskning antyder i nemlig at hunder ikke bare har evne til å skille mellom ulike emosjoner i stemmene til både mennesker og andre hunder. De får også mye aktivitet i de samme delene av hjernen som vi mennesker bruker til denne oppgaven.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...