fredag 5. februar 2016

Norderhov kirke


Norderhov kirke er en steinkirke fra middelalderen som trolig ble oppført på et gammelt hedensk hov (Njords hov) omkring år 1170. Kirken, som er bygget av lokal sandstein, er av de best bevarte middelalderkirkene vi har i Norge. Norderhov gamle prestegård (egentlig Njardarhov eller Njardarhof) er i dag synonym med Ringerikes Museum, som er distriktsmuseum for Ringeriksregionen (Hole og Ringerike kommuner). Museet omfatter også Hjemmestyrkemuseet distrikt 14.2 og har en større utstilling som omfatter minnet etter dikterpresten Jørgen Moe. Museet huser dessuten Buskerud Fylkesfotoarkiv, som har en unik samling av fotografier fra fylket.

Mest kjent er gården som sete for prestefruen Anna Colbjørnsdatter, som skal ha lurt svenskene slik at de tapte slaget på Norderhov under den store nordiske krig, natten til 29. mars i 1716. Kulehullene som kan sees i veggene på Svenskestua forteller om den dramatiske hendelsen som bidro til at den svenske kong Karl XII trakk seg ut av Norge.


I boksen ved kirka var det en sporings cache, så den tok jeg med meg. Jeg har aldri funnet en sånn, så jeg laden ikke fra meg igjen for jeg måtte finne ut hvordan jeg logget den. Nå er den her i påvente av neste cachetur så jeg får levert den videre. I og med at den er såpass stor så passer den ikke i alle bokser.




Jeg startet så tidlig på onsdag at jeg fikk en nydelig soloppgang ved kirka.


Mye gammelt som ligger rundt.


Litt artig med sånne cacher når en leser logger, så kan man se at de samme har tatt de samme boksene som deg. Noen i samme rekkefølgen, andre har bare noen av dine bokser. Denne ble logget hele tre ganger på onsdag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...