onsdag 10. august 2016

Siste gressenke dag


I går hadde jeg et lite prosjekt med å prøve å få et bra bilde av en humle i lufta. Det var enklere sagt enn gjort. For å få både humla og blomsten i fokus var slett ikke enkelt.


Men når det er litt kaldt og rått i lufta så er de ikke så villige til å ta seg en runde, Da foretrekker de å vente til det blir litt tørrere luft.


Siden det var siste gressenkedag i dag så ble det en liten boksejakt. I natt kommer Leif og Patran hjem, så da blir det ingen store utfall på meg. I dag derimot så hadde vi avtalt å møtes ved Tyrifjord videregående skole for å gjøre et siste bad etter denne cachen.


Etter laguttaket til OL i Rio, så kom dessverre ikke husmorlaget i synkronsvømming med, så vi måtte finne nye utfordringer i moderlandet. FaceBook er en kjekk samlingsarena for planlegging av slike, ikke helt samarbeidsvillige cacher. Vi hadde alle prøvd tidligere, men i går kveld ble det planlegging og sanking av hjelpemidler for å kanskje stille litt sterkere for å finne boksen.


Med valp, hund, 4 unger, dyp fjord og litt bølger så ble det skiftplan for å få dekket alle områder av arbeidet. Vannet var adskillig kaldere i dag enn sist badetemperaturen ble testet der, men det positive var mindre bølger som ga bedre sikt. Sist så skimtet en ikke hånda foran seg, nå så vi faktisk bunn gjennom dykkemasker, eller flytemadrass med "vindu" i.


Vi hadde regnet med adskillig lengre prosjekt enn vi endte opp med. For etter litt småsystematisk leting, ikke så enkelt da det er endel strøm i vannet og bølger så havner en raskt noen meter bortenfor der en hadde tenkt. Åse Margrethe tok sats på nevnte punkt i cachebeskrivelsen. Telte svømmetak og tittet ned. Wups så var jobben over. Lag to trengte ikke å entre vannet, men ivaretok loggingen eksemplarisk slik at loggen forble like knusk tørr som når den ble hentet opp fra "havdypet".


På vei hjem kjøpte jeg med litt mat og drikke før jeg reiste hjem igjen. Jeg hadde vel nesten ikke kommet hjem før regnet gjorde en liten innsats i dag også. Det blir nok helga før jeg får slått litt plen.


Fotograferingen og redigeringen, manuelle innstillinger, prøving og feiling for å få til noe som blir bra.


Lyssetting er spennende, et bilde kan endre seg mye ved å endre lys vinkler,


En må passe på å fotografere blomstene mens de er her, for snart er de borte under frostens herjinger.


Mye rognebær i år


Rogn opptrer vanligvis som trær som sjelden blir mer enn 8-10 m høye, men kan på væreutsatte steder ha form som busker. Trærne har glatt og blank bark. Vinterknoppene er store og mørkfiolette med innbøyd spiss og hvite silkehår. Bladene er dunhårete på undersiden, ulikefinnete med 5-7 bladpar, og med et endesmåblad med samme form og størrelse som de øvrige bladene. Blomstene kommer i juni, er gulhvite av farge og sitter i vakre halvskjermer. Hver blomst er 8-10 mm stor, og rogneblomstene har en noe ubehagelig duft. De 6-9 mm store bærene modner i september og har en oransjerød farge. De smaker surt og bittert, men smaken mildnes noe etter at de har vært utsatt for frost.


Det er ingen kjent risiko ved bruk av rognebær i moderate mengder. Friske rognebær inneholder imidlertid parasorbinsyre som kan forårsake lokale irritasjoner i fordøyelseskanalen. Gjennom tørkeprosessen blir stoffet for en stor del nedbrutt og det blir fullstendig ødelagt ved koking. Frøene inneholder amygdalin, et cyanogent glykosid som kan omdannes til blåsyre. I små mengder stimulerer det respirasjonssystemet, men stoffet kan i større doser forårsake svikt i åndedrettet og død. Det er derfor best å fjerne frøene hvis man planlegger å bruke større mengder av bærene medisinsk eller som mat.


Geiterams


6 kommentarer:

  1. Bra att vara många när man ska hitta svåra cacher och skönt att hela flocken samlas snart... Kramis!

    SvarSlett
  2. Tänk att ni fann cachen till slut, efter så mycken möda. Bra att vara fler som hjälps åt.
    Och nu är gräsänketiden över och livet återgår till vanliga, kanske tryggare banor.
    Som vanligt bjuder du på väldigt fina bilder!!
    Berit E

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var ikke så enkelt med mye bølger og strøm i vannet, men det gikk godt tilslutt!

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...