fredag 9. desember 2016

Julebordshelg


I november og desember måned, er tiden inne for julebord. Julebord en populær tradisjon og ett viktig sosialt møtepunkt for venner, familie, kollega og bekjente samles i tiden før jul hvor man kan senke skuldrene og nyte norsk julemat og drikke.


Da kristendommen kom til landet, fikk mange av skikkene og merkedagene fra åsatroen nytt innhold. Vår julefeiring er en kombinasjon av norrøn og kristen tradisjon. Overfloden av mat i julen bygger på troen på at overflod til jul ville gi god avling det påfølgende år. Julematen skulle stå fremme fra julaften til trettende dag jul. Alle besøkende måtte spise og drikke godt i denne perioden, ellers bar du julen ut av huset, noe som betydde ulykke. Julebordet er en moderne versjon av skikken med å la bordet stå dekket gjennom julen, selv om etterkrigstidens julebord er lagt til ukene før jul. Julekaken skulle lages av årets korn i god tid før jul. Kaken ble lagret til utpå våren, da ble den nedgravd for å hjelpe det nye året i gang. Skikken med å bake sju kakesorter spiller på tanken om de syv himler.


Fredag igjen og planene er ikke så store, for det er bare tjukk is alle steder. Til og med på jordet har det blitt is som en seiler rundt på. En nærmere titt på yr.no viser varmegrader i hele helga og litt antydning til kaldere seinere i uka. Men noen metersvis med snø kan en se veldig langt etter.


Jeg som hadde tenkt snø så jeg kunne tatt en skitur eller to så jeg kunne meldt Lady på utstilling igjen. Men da nytter det ikke med en rolig vinter uten litt fart på beina. Utstillinga i Tønsberg i februar har dommer Arne Foss på flatene. Kan ikke si at jeg har stilt for han tidligere, så jeg vet ikke hvilken type han foretrekker.


Bare neste uke er over nå, så blir det både julebad og juleklipp på alle hundene. 


I kveld er det julebord på jobben, men jeg hadde ikke lyst til å gå på julebord. Det er mange år siden jeg har vært på julebord der. For det første så er det på en fredag, jeg har ikke lyst til noe særlig annet enn å dumpe ned og kose meg en fredags kveld. Når de skal ha ølsmaking som forberedelser før middag, frister det ennå mindre. Øl drikker jeg ikke. Når de i tillegg har fellesdrosje hjem etterpå som skal komme kl 1...  nei jeg er ikke blitt pensjonist ennå og må være i seng så tidlig. Om jeg skulle gjort meg umaken å ordnet meg for en bedre middag så har jeg da slett ikke tenkt meg hjem så tidlig. Ikke er det en sjel av dem som danser heller, så da får dem nyte kvelden uten meg.


Nyt fredagskvelden! To uker igjen til jul!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...