fredag 17. mars 2017

St. Patriks Day



St. Patricks dag (også kalt «Paddie's Day») er Irlands nasjonaldag som feires den 17. mars, til minne av landets skytshelgen St. Patrick. I blant annet USA, Storbritannia og Irland er det tradisjon å kle seg i grønt denne dagen. Over hele verden møtes irer og fester med øl og musikk. Dette skjer ofte på irske puber, og mange steder holdes det parader, hvor deltagerne er kledd i grønt og oransje som et symbol på Irland. På de fleste irske puber i England og Irland serveres denne dagen kun Irish stew og Guinness øl. St. Patrick er også kjent som den som kristnet Irland.


St. Patrick er en av de mest kjente skytshelgene i Irland : Ifølge legenden, brakte han kristendommen til øya, gjorde shamrock fasjonabelt og frigjorde Irland fra slanger. Høytiden markerer St. Patricks død og har vært en religiøs feriedag i Irland i over 1500 år .


Irland startet offisielt å feire dagen i 1903. Siden Emerald Isle hovedsakelig er katolsk, falt St. Patricks Day vanligvis på fastetiden, derfor pleide det å være en rolig og religiøs høytid frem til 1960, da det ble lov for puber å holde åpent på «St. Paddys Day».


St. Patrick er faktisk ikke en ire med navn Patrick: Han ble nemlig fød Maewyn Succat, og var faktisk britisk. Ifølge legenden ble han solgt som slave i Irland da han var tenåring, ble religiøs, rømte tilbake til England hvor han ble en ordinert prest ved navn Patrick og begynte å konvertere alle de irske keltiske hedninger til kristendommen.


Han hadde fått nok av slangene i landet. Ifølge legenden befridde St. Patrick Irland fra slanger. Men ifølge biologer har det aldri vært ekte slanger i Irland. Forklaringen er derfor at «slangene» er en metafor for hedenskap.

Det sies at St. Patrick brukte kløverre til å forklare den hellige treenighet (Gud, Sønnen og Den Hellige Ånd) til irene. Kelterne mente at hvert blad fra kløveren har en mening. St. Patrick startet flere kirker, skoler og klostre og gjorde kløveren populær.


Det er grønt så langt øyet kan se – fra håret til klærne og til og med maten. Vi snakker ikke om spinat, men om bagels, pannekaker og til og med øl – om man kan tilsette grønn konditorfarge i det, kan det serveres på St. Patricks Day! Men moroa stopper ikke der, til og med elver, monumenter og slalombakker er gjort om til grønt for å feire høytiden.

Selvom alt blir grønt rundt denne høytiden, foretrakk Patrick i egen personlighet blått, som bevis ser man dette på det irske flagget. Å kle seg med kløver og grønnfargen ble etter 1798 selve symbolet på nasjonalisme.


I tillegg til å drikke og gå med grønne klær, er en perfekt måte å feire St. Patrick´s Day på å se en parade eller gå i en selv. Ironisk nok er de største paradene utenfor Irland, fordi de irske samfunnene utenfor Irland er så store. På St. Patrick´s Day tripples verdens konsum av Guinness øl – fra 5.5 millioner til 13 millioner enheter. Det er 150 øl per sekund. Skål!

Corned beef og kål er en klassisk rett som går svært godt sammen med øl – retten ble «oppfunnet» av irske innvandrere i New York. Dette kan forklare hvorfor i USA produserer mer enn 26 milliarder kg oksekjøtt og over to milliarder kg kål.

Den 17. mars er det St. Patrick´s day og selvom dette kun er en offentlig høytidsdag noen få steder: Irland, Nord Irland, Newfoundland, Ladrador og Montserrat – blir dagen feiret rundt om i verden.


1 kommentar:

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...