tirsdag 12. september 2017

IQ-test av befolkningen


Fornøyd eller ei... Siden det var valg i går, og jeg forventer at du stemte, så da gjenstår det å konkludere med om en er fornøyd eller ei til resultatene en våknet opp til i dag tidlig. Jeg for min del kan ikke skjønne at folk kaster bort stemmen sin på småpartier. Når en er i stemmeavlukket så er det 12-14 partier en kan stemme på. Det er da ikke hensiktsmessig for hverken landets styring eller for det enkelte parti. 


Det er 169 mandater til Stortinget. 150 av disse er distriktsmandater, mens 19 er utjevningsmandater. Sperregrensa på 4% handler om hvorvidt man har rett på utjevningsmandater eller ikke. Så lenge et parti har nok stemmer innenfor ett valgdistrikt (fylke), får det distriktsmandater.


Så om du ikke skjønner logikken i politikken så er det kanskje like greit at du ikke sløser bort din stemme på de bitte bitte små partiene, som gjør at din stemme i praksis er det samme som om du satt hjemme i sofa'n. Godt det er to år til neste gang det er IQ-test av befolkningen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!