lørdag 10. februar 2018

Olympiske lekers første dag


De første olympiske leker skal ha blitt holdt i 776 f.Kr. Man har funnet en liste over seierherrer som går tilbake til det året, men de kan jo være enda eldre. Den tidligste skriftlige beretning om sportskonkurranser i Hellas er i alle fall fra Homer. I Iliaden skriver han om begravelseslekene som blir holdt etter Patroklos’ død. Konkurransene var vognløp, boksing, bryting, løp, væpnet kamp, diskos, bueskyting og spydkast. Kildene spriker om når Homer kan ha levd (om det nå var han som var forfatteren av Iliaden), men man regner med et sted mellom 800 og 700 år f.Kr. Arkeologer har funnet bevis for idrettslige begravelsesleker i Hellas fra så tidlig som det 13. århundret f.Kr., men det er ikke så gamle bevis fra Olympia. I begynnelsen var det også bare én konkurranse, nemlig stadionløp. Stadion i Olympia var omtrent 192 meter langt. Stadion var rett og slett et lengdemål på antikt gresk. Først nærmere år 700 f.Kr., kanskje til og med senere, ble lekene i Olympia til et større arrangement.


Professor i historie, Donald G Kyle, mener dette skjedde da hestevognløp ble introdusert i Olympia. På denne tiden var det å eie en hest i Hellas et tegn på stor velstand, og både Isokrates og Aristoteles skriver at det å avle konkurransehester bare var mulig for de svært rike. Vognløp ga dermed de mektige en mulighet til å vise seg frem. Hvert fjerde år dro folk rundt i de greske stater og provinser for å forkynne den olympiske våpenhvile. Samtidig inviterte de alle grekere til å delta i den store festivalen til ære for Zevs som skulle holdes i Olympia. De olympiske lekene var vesentlige for grekernes felleskapsfølelse. Grekerne var spredd i små bystater rundt hele Middelhavet og opp i Svartehavet. Lekene knyttet dem sammen. Fra fjern og nær strømmet man til Olympia med en felles religiøs fromhet og felles interesse for sport.


De fem ringene symboliserer at de olympiske lekene samlet fem verdensdeler i sportslig fellesskap og vennskapelig kappestrid. Verdensdelene var Asia, Oseania, Europa og Afrika samt Nord- og Sør-Amerika som én verdensdel. Fargene – blå, gul, svart, grønn og rød på hvit bakgrunn – utgjør samtlige farger på verdens nasjonalflagg. Først under de olympiske lekene i den belgiske byen Antwerpen i 1920, ble ringene offisielt tatt i bruk. De prydet flagget som vaiet over den olympiske stadion. I begynnelsen varierte grafikken, og ringene ble ofte fremstilt på en rekke, vevd inn i hverandre­.


Jeg har ikke sitti her og sett på OL før på ettermiddagen da det var hopping. Jeg har nemlig vært ute på ski selv, sammen med jentene med løpetid. Mounty derimot prøvde seg å være klar når vi var inne igjen, men han satte seg fast i trappa. Jeg var et øyeblikk i tvil om jeg måtte gå så drastisk til verks å hente umbrakkonøkkel så jeg hadde fått skrudd løs rekkverket. Men jeg prøvde meg på å dytte gjennom litt pels og skinn før jeg dyttet han i snuta. Til slutt så smatt hodet tilbake igjen og han var lykkelig over å være fri igjen.


Jeg bedrev litt tvangsmating av gjesten min, men den hadde bestemt seg for å sultestreike i dag. Så får vi se hvordan det går utover kvelden. 


Plutselig kom det to snøscutere durende forbi på jordet en dag, de sjekket strømlinja. Kjekt det så ikke det blir strømstans her. Rart egentlig så avhengig en har blitt av strøm, vi har ikke vann engang om strømmen er borte siden vi har brønn med pumpe.


Første dag er over i PYEONGCHANG og Norge er nummer fem på lista etter fem øvelser...

1 kommentar:

  1. Grattis till trippelsegern i herrarnas skidlopp"! Hoppades själv förstås att Iivo, finnen, skulle orka hela vägen, men icke! Gott kämpat ändå! Han visste att om han inte lyckas åka ifrån tidigt i loppet kan han inte ta några i en spurt. Vilka fina foton på dina barn, jag har bara ett, hon blir 42 år i april! Det du... ojoj, barnbarnen är 18,20,23 och lilla barnbarnsbarnet är inte så liten längre, fyllde sex år förra veckan. Så fina dräkter flickorna hade på bilden, folkdräkt?

    SvarSlett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!