tirsdag 29. mai 2018

Glede


En klem er viktig for kropp og sinn. Det man vet er at kroppen produserer oxytocin ved berøring. Det er et hormon som gir en god følelse av tilhørighet, glede, kjærlighet eller hva som er naturlig i situasjonen. Noen forskere har funnet ut at latter virker som et kjølesystem for hjernen. Og ikke bare latter - bruker vi ansiktsmusklene til å se glade ut, øker blodstrømmen til hjernen, dermed synker temperaturen og vi tenker bedre. Humor, latter og glede kan forebygge stress, minske smerteopplevelse, redusere spenninger – og dermed bidra til bedre helse. 


Kjærlighetsgleden er kanskje den viktigste, og kjærlighet inkluderer så mye; nærhet og seksualitet, noen å prate med, familie og gode venner, kjæledyr… ja, alle vi kan gi og motta kjærlighet fra. Å være sosial og omgjengelig og ta vare på kjærlighetsgleden er derfor svært viktig.


På 1200-tallet anbefalte en fransk kirurg at pasientene etter operasjonen fikk besøk av oppmuntrende venner som sørget for å underholde rekonvalesenten med morsomme historier. Vakker musikk fra strengeinstrument ble også anbefalt. På 1500-tallet foreskrev en engelsk lege latter som den beste medisin mot nedstemthet og forkjølelse. Visse indianerstammer hadde egne legeklovner for å more de syke.


I dag finnes det ”gledesrom” ved en del amerikanske sykehus, og her forsøker man å utnytte latterens helbredende virkning. Andre sykehus har humorvogner med morsomme filmer, bøker og spill som rulles inn til sengeliggende pasienter. På noen sykehus har man satset på varme, myke og medfølende legeklovner som opptrer for barn. De kan til og med synge en serenade for en sliten lege eller en komisk duett for en stresset sykepleier for å motvirke utbrenthet. En god latter setter i gang en rekke positive reaksjoner i kroppen. 


Latteren utløser visse ”aktivitetshormoner” som stimulerer både hjertet, lungene og blodomløpet og påvirker sannsynligvis hjernens ”gladstoffer” som har en smertestillende virkning. Latter gir også god massasje til indre organ som mellomgulvet, hjertet og lungene. Når vi ler, spenner vi mange muskelgrupper som etterpå slappes av. Blodtrykket synker til under normalt nivå – og kropp og sinn hviler ut. latter og humor som viktige midler for å forebygge bl.a. hjertesykdommer, kreft og depresjon. Og det finnes mye som taler for at gode følelser styrker immunforsvaret og forebygger tidlig død. 


Mosjon frigjør kroppens egne gladstoffer og regelmessig mosjon virker både oppkvikkende, angstdempende og muskelavslappende. Derfor er mosjonsglede en av våre store gleder. Dans, sang og musikkglede har også spilt en viktig rolle som kilde til glede og rekreasjon i menneskenes historie. I det gamle Egypt var tegnet for sang og musikk det samme som for velbefinnende.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!