tirsdag 26. juni 2018

Elgku med kalver


Når vi kom kjørende til Langedrag så er det en innhegning eller to før selve parken. Der har de alltid nye dyr eller de som trenger ro. Så jeg stopper alltid for å titte der. På tirsdag så var det en elgku der som hadde fått tvillingkalver.


Elgen er den største av våre hjorteviltarter, og både størrelsen og kroppsfasongen gjør at den kan vanskelig forveksles med andre hjortedyr. Kroppen er stor og tung, med lange bein, høy skulderregion, kort hals og store ører. Elgkalver veier omkring 11 – 15 kg ved fødselen. I løpet av sommeren vokser de raskt og allerede samme høst vil de veie 100-160 kg, men i områder med svært gode vekstbetingelser kan de oppnå en vekt på over 200 kg. For elgkyr fortsetter kroppsvekten å øke inntil 4-7 års alder, mens elgokser kan vokse inntil de er 5-9 år gamle. 


Geviret faller som regel av i perioden desember-februar. Straks dekkes rosenstokken av hud, og et nytt gevir begynner å vokse ut. I starten relativt sakte, men utover våren og sommeren øker veksten, og den kan være på bortimot 2 cm i døgnet på det meste. I hele vekstperioden er geviret dekket av en tynn, blodrik hud med korte tette hår, kalt basthuden. I august-september er geviret ferdig utvokst og da ”feies” basten av og de harde beinstrukturene kommer til syne.


Når vi dro for dagen så måtte jeg stoppe igjen. Kalvene lå fortsatt under granbuska, men mamman hadde flyttet på seg. Jeg gikk litt nedover langs gjerdet for å prøve å få et bedre bilde av kalvene. Siden de lå og sov så tenkte jeg at jeg skulle prøve å la være å vekke dem. 


Har du sett noe mer bedårende enn en sovende elgkalv?


Ganske nydelig som våken også. Ja, for den merket meg når jeg nærmet meg gjerdet.


Mamman var så komfortabel med at jeg sto ved gjerdet og tok bilder at hun ble liggende og kalven som våknet ble også liggende.5 kommentarer:

 1. ÅÅh, så fantastiskt fina bilder på de söta älgkalvarna. Jag håller med om att en sovande älgkalv är bland det finaste man kan se men många durbarn väcker liknande känslor. Jag tror nog att valpar är minst lika söta :D

  SvarSlett
  Svar
  1. De fleste er søte når de er små...

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 2. Så charmigt söta de är, älgkalvarna. Vilken upplevelse att få se och så fina foton du fick på dem. Ja, jag har tittat på dina andra inlägg med djurbilder här också, det ser ut att vara ett trevligt ställe, det där. Spännande att vara inne hos lodjuret, som gaupe heter på svenska. Undrar hur jag skulle reagera om jag träffade på en i skogen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har møtt to stykker som krysset veien foran meg. De stopper ikke opp i naturen.

   Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!