søndag 23. september 2018

Alle gode ting er tre


Alle gode ting er tre, talemåte med opprinnelse i gammel tallsymbolikk, hvor 3-tallet ble ansett for å være hellig. Det har vært hevdet at uttrykket har gresk opprinnelse, men også at vi har fått det fra middelalderens Tyskland, der det ifølge gammel rettspraksis var nødvendig å stevne tiltalte for retten tre ganger før det kunne avsies dom i hans fravær.


Tre er vel et hellig tall i bibelen. Vi har bl.a treenigheten. I riktig gamle dager regnet man derfor musikk i tretakt som mer fullkomment enn i to- og firetakt. Tegnet for tretakt var en sirkel i starten av linjen. Tegnet for 4/4 var en brutt (ufullkommen) sirkel, en C. Dette tegnet brukes ennå. Andre helige tall er 7 (hviledagen) og 12(stammer av israelsfolket, og antall disipler) Disse tallene går også igjen i mange eventyr i mange kulturer.


Ferdig på en, to, tre, de tre bukkene Bruse, de tre små griser, Ole, Dole og Doffen, de tre hovedfargene i fargespekteret, Faderen, Sønnen og den hellige ånd, de tre vise menn, gull, sølv og bronse, Per, Pål og Espen Askeladd, the third time, you win a dime, tre forsøk, en krone. Sikkert mange flere uttrykk.


Når to forsøk har mislykkes så må det liksom gå bra tredje gangen. En klisjé for at noe forekommende tre ganger eller ved den tredje anledning innebærer hell. Brukes gjerne før et tredje forsøk, så etterfulgt av på det fjerde skal det skje! og til slutt på det femte gjelder det! før man gir opp. Tallet tre er blant de mest brukte verdier i overtroens tallmagi, jf. folkeeventyrene, den hellige treenighet, trikotomien i filosofien, buddhismens tre juveler, skilsmisseformen talaq, tre ganger hurra!

3 kommentarer:

  1. Stort tack för titt-in os mig:-) Måste säga att jag gillar din blogg skarpt! Du tar fantastiska bilder och har en skön blandning av "vardagliga" ting. Dessutom är du en himla duktig matfotograf:-)

    PS. Bocken poserar så fint så! Och den är då inte vardaglig för mig utan ganska exotisk;-) DS.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk ;) Jeg har hatt fire rådyr gående på jordet utenfor huset i hele sommer. Spørs om de snart forsvinner nå som det er jaktsesong.

      Slett
  2. Vilket fint besök du hade och så fina bilder du fick av honom :)
    Ja, alla goda ting är tre sägs det, men här hurrar vi fyra gånger ;)

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...