mandag 24. september 2018

Glad mandag


Gladmandag er noe jeg plukket opp hos Debutsky's, det er ikke sånn at alle mandager er bra, men heller en vinkling på at mandager ikke er verre enn andre dager. Jeg synes vel egentlig alle dager som andre bestemmer når du må stå opp er like ille om det er mandag eller fredag. Egentlig tror jeg alle foretrekker å kunne styre sin dag selv. Jeg tror vel egentlig alle klarer å ha en viss struktur på dagen sin om de vet at ingen står å presser på at en må gjøre det akkurat da. De aller aller fleste lever det de skal til deadline. Studenter jobber vel best under press, blant annet.


Patran har vel hatt sin livs mandag i dag. Med bursdag og ikke minst endelig ha lov til å øvelsekjøre med bil! Det er vel noe hun har lengtet etter i hele sommer, etterhvert som de i klassen hennes har kunnet gjøre det. En etter en.


Vi hadde en liten feiring her med Merethe, mamma og pappa. Vi spiste fajitas. Det var vel bare jeg og Patran som hadde spist tidligere, men det virket nå som de andre synes det var forholdsvis bra også. Kattungene satte stor pris på besøk og sovnet en etter en på fanget til en eller annen mens de ble koset med.


Men tilbake til "glad mandag" prinsippet. "Nu ska vi hylla måndagen! Den är inte alls hemsk och grå och jobbig" står det i det første innlegget hennes om mandagens hyllest. "Eftersom en del människor tycker att måndagen är en extra tung dag försöker jag nu inleda varje vecka med en glad bild!" Det er en veldig god ide, men jeg prøver nå hele uka jeg da. Med å spre litt glede med bildene mine hver dag. Knote ned noen tanker og ideer, prøve å få deg til å tenke litt også, ikke bare velge å dilte etter alle andre. Mene det alle andre mener, si det alle andre forventer at du skal si, tro og mene. Nei la oss være litt unike alle sammen og være litt stolte av det.


I dag er det den 267 dagen i 2018, det nærmer seg raskt et nytt år og nye håp og utfordringer. Nå synes jeg at jeg har hatt min dose de siste årene, så 2019 har jeg trua på. Nå må det gå min vei snart synes jeg. Nytt fokus på 2019, så nå skal sola skinne hele året.


En gjennomsnittlig intelligent person i 1918 ville ikke oppnådd mer enn 70 IQ-poeng om han hadde tatt dagens tester. Det ligger på grensen til det vi kategoriserer som psykisk utviklings­hemmet. Var folk virkelig så dumme før i tiden?


IQ er et mål på intelligens og sier noe om hvor du befinner deg i forhold til gjennomsnittet i befolkningen. Gjennomsnittet er alltid 100 poeng. Men prestasjonene på IQ-tester har gradvis blitt bedre fra generasjon til generasjon: Vi ser ut til å ha blitt 3 IQ poeng smartere hvert tiår. Fenomenet kalles Flynn-effekten, og er oppkalt etter den newzealandske statsviteren James R. Flynn, som påviste at fenomenet eksisterer i Nord-Amerika og en rekke europeiske land.


IQ er ikke et sikkert mål på intelligens. Det går greit å sammenligne befolkningen innad i Norge på denne måten, men hvis du sammenligner resultater i Norge med land i Afrika, blir det helt feil. IQ-tester måler kunnskap samt evnen til abstrakt og logisk tenkning, men i andre kulturer og i tidligere tider var det kanskje mer nyttig å tenke på en annen måte.


Utover på 1900-tallet fikk folk bedre helse og tilgang på bedre ernæring, kanskje var dette gunstig for hjernen? Det gjorde i alle fall at gjennomsnittshøyden økte med 10 centimeter i Norge i første halvdel av det forrige århundret. Men Flynn-effekten fortsatte også etter man sluttet å bli høyere.


Det er mye som spiller inn, og fordi det skjer samtidig, er de forskjellige faktorene vanskelig å skille i fra hverandre. Samlet sett kan vi si at fremveksten av velferdsstaten har hatt en betydning: bedre økonomi, utdanning, barnehage, mer tilgang på kunnskap. En annen helt avgjørende faktor har vært bedre svangerskaps­oppfølging, noe som har forebygget hjerneskader. Stort sett skyldes økningen i IQ at færre skårer lavt. Det er ikke blitt så mange flere av de som skårer høyt.


Det får bli en liten kveldsrunde for å se hvor pusekattene har tenkt å tilbringe natta hen i kveld også. De storkoser seg etter en runde i fult kaos om kvelden. Daisy liker utelivet bedre og bedre, så nå er hun med gutta på tur rundt før hun skal legge seg til kvelds.


Oliver forsvant ned med Patran i kveld for å kose seg i seng med nyvasket sengetøy på.


3 kommentarer:

  1. Jättekul att du hänger på Caritas uppfinning - Glad Måndag. Å vilket premiärdeltagande:-) Du har då verkligen potential att hitta glädjeämnen även kommande måndagar. Himla kul!
    Du verkar vara en katt- och hundmänniska! Det är inte jag, men jag bara älskar dina bilder:-)
    Satte på översättningsfunktion i Google, då norska inte är min styrka precis. Skrattade gott åt Google Translate som inte kunde lyckades översätta "nyvasket". Då var jag aningen smartare (hoppas jag). Tror det betyder nytvättade sängkläder:-)

    Jättekul inlägg. Hoppas du vill vara med fler gånger.

    PS. Carita på Debutskys blogg har ingen länklista, så du måste tala om för henne att du lägger upp ett inlägg till hennes tema. DS.

    SvarSlett
  2. Glad måndag till dig med :D
    Tänkvärda ord om IQ och något jag har funderat en hel del på själv.
    Härliga bilder :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...