lørdag 8. september 2018

Stadig modigere


En dag som startet med regnvær og med det kunne jeg med god samvittighet sitte inne i sofaen og kose meg med boka jeg holder på med nå. Men utover dagen ble det opphold og ikke nok med det, jammen ble det solskinn også. Da kunne jeg ikke sitte inne lenger med god samvittighet og boka får vente til i kveld.


Ronja ble hjemme i dag for da blei det en tur rundt på jordet etterpå isteden. Da ble fotoapparatet med for noen flere høstbilder. Nå har jeg vel bilder for et par uker framover, så kanskje det blir høstbilder helt fram til jul.


Kattungene er ute på verandaen og plenen hver dag nå. De er ute på egenhånd og kommer på verandadøra når de vil inn igjen. Noen ganger snur dem i døra og forsvinner bortover verandaen igjen. Det er bare Oliver som har våget seg til uthuset fortsatt, som jeg har sett i alle fall. Men ned i garasjen har alle våget seg. Når jeg kommer hjem fra jobb så hender det at de møter meg i døra for å komme seg ut i sola.


Det er mye spennende for småpuser ute på verandaen. I den varme høstsola surrer fluene, da er det fristende å prøve å fange dem. Lurven henger ut av rekkverket mens Daisy balanserer i takrenna. Mens jeg bare venter på at de skal hoppe ut i kjerret for å få tak i dem. 


Men det er vel bare et tidsspørsmål før de enten hopper eller faller ned. Godt det ikke er så langt ned til bakken, og mange kvister i mellom.


Nå er det ikke lenge før de er fire måneder. Daisey er eldst, men minstemann Lurven er den største. De bryr seg lite om jeg er med ute eller ei, men de er litt diltere etter hverandre. Oliver leder stort sett ann, men de andre stopper litt tidligere.


Neste store prosjekt er adventskalendere til alle ungene. Ja unger og unger, men de trenger en liten luke å åpne selv om de har passert tjue. Patran må vel få sitt hun også. Om en legger litt jobb og penger i det så blir det ikke store dyre julegaver i år. Men 72 små pakker så er det godt en har kommet litt i gang alt. Det er jo bare tre måneder snøtt før den første skal åpnes.


Plenen har vokst noe enormt i høst, så nå må den slås igjen. Den ser ikke så lang ut når hundene går der, men kattungene blir nesten borte i det lange graset.


En katt har 32 muskler i hvert øre, som kontrollerer det ytre øret. Mennesket har bare 6 muskler. I gjennomsnitt sover katten 70% av livet sitt. Forskning viser at det er helsebringende å ha en katt. Eier du en katt, er sjansen mindre for å få hjerteinfarkt og slag. Den reduserer med nesten en hel tredjedel, faktisk.


Katter har tre øyelokk. Det tredje øyelokket er et lite rosaaktig triangel, som vanligvis er synlig på hjørnet av øyet. Katter kan lage over 100 forskjellige lyder, mens hunder klarer bare å lage 10. Katten bruker vanligvis sine værhår for å finne ut hvor bred en åpning er. Vanligvis har katten 12 værhår på hver side av ansiktet sitt. Katter har ultrasonisk hørsel. De kan høre lyder som mennesker ikke kan. En katt lager vibrerende lyder i opptil 26 sykluser per sekund.


Hunnkatter bruker høyre pote, hannkatter er "keivhendte" ved at de bruker venstre pote. Kattens hjerne er 90% lik menneskets. En katt kan hoppe inntil seks ganger sin egen lengde! En katt vil holde hodet sitt rett hele tiden, mens den jager etter byttet sitt. En hund vil løfte hodet opp og ned. Katter klarer ikke å spise store mengder mat på en gang, fordi de klarer ikke å bevege kjeven sidelengs.


Katter har rundt 53 virvler, noe som gjør ryggen veldig fleksibel. Mennesker har kun 34. En av grunnene til at katten sover så mye, er fordi den slipper ut veksthormoner i søvne. Katter har 230 bein i kroppen sin, mennesker har kun 206. En katt har ikke et kragebein, derfor klarer de å komme seg gjennom smale åpninger. En kattenese har et unikt mønster. Det ligner på fingeravtrykket til et menneske.


Voksne katter har 30 tenner. En katts kropp er dekket med rundt 130.000 hår for hver eneste kvadrattomme på kroppen. Den bruker omtrent halve livet på å rengjøre seg selv. Hunden og katten har forskjellige kommunikasjonssignaler, noe som kan føre til en aldri så liten kommunikasjonssvikt. Et eksempel på dette er at hunden logrer med halen fordi den er glad og vil ha kontakt, mens når katten gjør dette vil den ha fred. De kan likevel lære seg hverandres språk, og vi har sett mange eksempler på bestevenner i form av en hund og katt, som lever sammen og lærer seg hverandres språk.

* *

De setter stor pris på hverandre, til tross for at dyrlegen påsto at de hadde det like bra aleine. Klart katter er mer selvstendige, men alle trenger litt kontakt med andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...