torsdag 18. oktober 2018

Årets Refleksdag


På mørke høstveier har bilister bare to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks, og det med en fart på kun 50 kilometer i timen.  Med refleks øker dette til 10 sekunder. Over 1,7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. Det viser undersøkelse utført av TNS Kantar på oppdrag for Trygg Trafikk og SpareBank1 høsten 2017. Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.


Kun 4 av 10 bruker refleks. Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger over hele landet for å finne ut hvor mange som faktisk bruker refleks. Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Flinkest er barna.


De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks. Sekundene teller. Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. 


At refleks redder mange liv, vet vi. Med fjernlys kan sjåføren se deg på 400 meters avstand hvis du bruker refleks. Trygg Trafikk og mange andre markerer hvert år den nasjonale Refleksdagen for å få folk til å bruke refleks. Refleksbrikker og refleksbånd lyser ikke av seg selv. De er laget slik at de sender lyset rett tilbake dit det kom fra. Dette er mulig fordi: Inne i refleksbrikken er det mange små "speil" med rett vinkel seg i mellom.


Når billyset treffer brikken forfra, sender brikken lyset tilbake dit det kom fra, og da vil sjåføren få øye på deg. Refleksbånd er også bra å bruke. De er laget på en litt annen måte. Inni båndet finns det massevis av bitte, bitte små glasskuler. Når lysstrålen treffer en slik kule, skifter den litt retning, før den treffer et speil nederst, og sendes så tilbake dit lyset kom fra.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...