torsdag 25. oktober 2018

Trident Juncture


Jeg har lest og for den saks skyld hørt en god del om denne øvelsen. Både av de som er mot og de som er for. Jeg er slett ikke i mot, men jeg ser kanskje ikke helt hensikten med for heller. Men om man ikke har prøvd så ser en jo ikke hvordan ting fungerer i et lignende reelt senario. Media kommer sikkert til å ødelegge som de alltid gjør med store saker de tror de gjør folk en bjørnetjeneste med å utbrodere i det vide og brede. 


Under NATO-toppmøtet i Wales i 2014 besluttet alliansen å satse på større øvelser i Europa, såkalte høyprofiløvelser. Trident Juncture var blant dem, og de første øvelsene i serien ble første gang arrangert i Italia, Portugal og Spania i 2015. Samtidig besluttet alliansen å holde en ny Trident Juncture-øvelse i 2018. Norge tilbød seg å være vert for denne øvelsen, og NATO takket i 2014 ja til det norske tilbudet. Hoveddelen av øvelsen vil pågå i Midt-Norge og indre Østlandet.


Forsvaret omtaler øvelsen som den største og mest omfattende i Norge siden 1980-årene. De første deltakeranslagene fra NATO lå på rundt 35 000 deltakere, siden økte antallet til 40 000. I oktober 2018 ble det klart at det amerikanske hangarskipet USS «Harry S. Truman» også skal delta,


I dag angripes Norge av den fiktive nasjonen "Maurinus", og land, sjø og luft skal samarbeide for å redde Norge. Femtitre tusen soldater skal invadere Norge fra alle NATOS land samt Sverige og Finnland. Norge stiller med sekstusenåttehundre soldater.


De skal anvende titusen kjøretøy på land, tohundreogfemti fly eller hellikopter, seksti skip. Et av skipene som deltar har plass til flere fly enn det er i det norske flyforsvaret og sekstusen soldater. 30. oktober blir DV-dag (distinguished visitors day) av amfibisk landsetting ved Byneset utenfor Trondheim. Fem hundre gjester er invitert til å overvære denne begivenheten.


Selve krigen starter 31. oktober da Parti Nord angriper. 2. november starter Parti Sør sine motangrep. Hele øvelsen er over 7. november. 14. til 23. november foregår en teoretisk øvelse som en datasimulering slik at NATO får trent på cybersikkerhet. Den siste NATO-soldaten fra Trident juncture forlater Norge på julaften.


For NATO vil Trident Juncture 2018 teste alliansens evne til å trene og operere sammen, også i alliansens nordlige områder. Blant annet skal øvelsen teste alliansens Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Øvelsen skal også teste alliansens personell og utstyr i kaldt vær og kuperte landområder som i Norge.


For Norge blir øvelsen en test på hvordan landet klarer å ta imot og håndtere store militærstyrker og militært utstyr fra en rekke land. Øvelsen skal også teste det revitaliserte norske totalforsvaret – Norges samlede militære og sivile ressurser som skal brukes for å forebygge og håndtere kriser og konflikter. Blant annet innebærer det at sivile aktører som helsevesen, NSB, Statens vegvesen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skal støtte Forsvaret i å være vertskap for de allierte styrkene som kommer til Norge.


For å være helt ærlig så tror jeg ikke den neste krigen som rammer mange nasjoner blir kjempet på bakken, men i luften. Jeg tror ikke det blir noen rettferdig kamp heller. Om det blir med atom-våpen eller om det blir med biologiske våpen. Mest trolig starter den med cyber-angrep for å villede før det virkelige angrepet skjer. Da tror jeg vel egentlig ikke det hjelper så mye med akkurat denne øvelsen.


Men tatt en forutsetning for at det blir kamp i Norge så stiller vi vel sterkt når "alle andre" har vært her og blitt kjent på forhånd? Da kan de forsvare oss mot "resten av verden", men tror du ikke at "resten av verden " har et sattelittbilde eller to av ganske små detaljer fra vårt lille land allerede? Almenheten kjenner bare til toppen av isfjellet av nasjonens "hemmeligheter", så kjenner vel de som har noe med det litt under vannflaten.


Så har vi alle de "avgåtte" eller "avtroppede" militærene, eller med militær dobbeltrolle i samfunnet vårt. For hvorfor skal vi være så sikre på at alle som veit noe ikke sier noe til noen som ikke burde vite noe om noe? Hva vet vi om de som tar seg en whisky for mye, eller blir utsatt for utpressing... det er nok mye mer enn noen kan forestille seg hva andre vet om ting de ikke burde vite noe om.


Det en veit, veit ingen, det to veit veit alle... hvor mange veit da hva femtitretusen veit? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...