torsdag 28. februar 2019

Gems of my life #9


Athene – Kunnskapens & visdommens gud

♥ Gudinne for visdom og kunnskap.
♥ Den tredje olympiske guden.
♥ Ble født på en spesiell måte.
♥ Skulle være lik Zevs visdom og mot.
♥ Zevs og Metis var kjærester, ”fikk” Athene.
♥ Zevs følte seg truet av Metis budskap om å føde en datter som skulle være mye klokere enn han selv.
♥ Han slukte sin kjæreste og beordret Hefaistos til å kløve en øks i hans hode. Ut av skallen kom Athene.
♥ Hun stilte seg på siden til faren (Zevs) i krigen mot gigantene.
♥ Hun seiret over Egelados (jordskjelvsguden)
♥ Hun var svært klok og tenkte logisk og strategisk.
♥ Bestemte seg for å være ugift.
♥ Hun var beskytteren av byen, Athen.



Visdommens ugle på kunnskapens bok

Athene som var visdommens gudinne ble ofte avbildet sammen med en hane eller en ugle. Det var på grunn av disse dyrenes klokskap og skarpsindighet. Krigførsel er også noe hun blir gjenkjent med, som Zevs høyre hånd. Hun ga også gode råd til grekerne i krig. Hun kombinerte fornuften og tapperheten og tenkte logisk og strategisk. Hun var en beskytter for så mangt; åkerbruk, håndverk, vitenskap og kunst. I hele Athen ble hun hyllet! Av både kvinner og menn. Kvinnene kunne få hjelp av henne som fødselshjelper og for dette ble hun kalt «mor». Hun var også en mester i spinning, veving og brodering. For å ære Athene ble det holdt en årlig fest for henne, Panathenae. Her ble det holdt hellige dyreofringer og prosesjoner. De vakreste av de unge jentene i byen ble plukket ut for å bære kurvene med de hellige gjenstandene under prosesjonen. Deres jomfrudom skulle sikre byens ofringer å bli godtatt av Athene. Byen, Athen ble grunnlagt i urtiden av Kekrops fra Egypt.

Myte om Athene: ”I et tilfelle kranglet Athene og Poseidon om byen Athen. Hvem som skulle gi byen navn og sin beskyttelse. De bestemte seg for å gi byen en gave hver for å se hvem som vant. Poseidon slo treforken sin i bakken og slik oppsto Akropolis-klippen. Athene hoppet da i bakken slik at et oliventre dukket opp. Treet var velsignet og et fredssymbol. De andre gudene ga Athene seieren. Poseidon slo treforken sin i bakken og slik oppsto Akropolis-klippen. Athene hoppet da i bakken slik at et oliventre dukket opp. Treet var velsignet og et fredssymbol. De andre gudene ga Athene seieren.”

Denne ukens ord i ukes utfordringen til


"kunnskap gir ansvar " "uten visdom er kunnskap et farlig våpen..." "visdom oppstår når kunnskap og forståelse forener seg med kjærlig omtanke."




9 kommentarer:

  1. Athene mot den härligt blåa himlen är ju ett perfekt bidrag till temat:-) Ja, ugglan också såklart. Det är ju fler som lagt upp uglor som bidrag, men det är bara du som lagt upp en "visdomens uggla", som dessutom sitter på en bok.
    Suveränt bidrag:-)

    SvarSlett
  2. Dubbel visdom i form av Athene och en klok uggla! Fina bilder som är perfekta till tema1!
    Trevlig helg!

    SvarSlett
  3. Här fick jag lära mig mycket om visdomens gudinna, tack och trevlig helg

    SvarSlett
  4. Du vinner min röst denna vecka, galet fint inlägg

    SvarSlett
  5. Heisann, supert innlegg. Jeg har en litt annen versjon av Poseidons gave : opp av hullet til treforken fosset det en kilde med salt vann. Saltet var viktig for bevaring av mat. Likevel vant Atenes gave, oliventreet som vokste opp av hullet fra hennes spyd. Sånn blir det når mytene føres videre i "en muntlig tradisjon" (eller oversettes) ....
    Ha en fin dag ;:OD)

    SvarSlett
  6. Här har du kombinerat två av Sannas utmaningar på en gång, både vis och staty. Bra jobbat =) Ha en fin eftermiddag.

    SvarSlett
  7. Jättebra inlägg till temat och vackra bilder!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...