tirsdag 5. mars 2019

Lykkeland


Det er ikke mye som skal til for disse firbeinte for å skape litt lykke. På tur i ukjent farvann, da går halene i vilden sky. Jeg fant ut at det var en stund siden jeg hadde tømt kamera mitt så det var på tide. Men jeg husket ikke at det var så lenge siden. For når en ser på bildene så viste det seg at de første bildene var fra turen vi hadde fra Hvervenkastet til Helgelandsmoen i vinterferieuka. Jeg hadde ikke vinterferie, men det hadde skolen.


Her har jeg faktisk aldri gått tidligere, kun kjørt bil. Det var litt mer trafikk enn jeg hadde beregnet, men Tessy og Hailey satte stor pris på å ta turen. Det var nemlig en god del andre firbeinte som hadde gjort samme turen tidligere, og sikkert mange etter dem også.


Vi la turen innom Ringerike museum, der har de en god gammeldags gapestokk utenfor inngangen. Om den ble brukt til å holde personer der den står i dag, eller om det bare er en gammel en som er plassert der veit jeg ikke. Ikke er det så mye å finne på hjemmesiden deres om dette heller. Gapestokk er et tidligere strafferedskap som var plassert på torg eller foran kirker for å stille ut den dømte til allmenn spott og spe. Gapestokken kunne bestå av av en stokk med hull til hode og hender der den skyldige ble låst fast, og ble særlig brukt for å straffe mindre overtredelser som banning, blasfemisk tale, usømmelig oppførsel og gateuorden. Denne formen for skam- eller æresstraff ble også kalt «halsjern» eller «å lenkes til pælen».



Men siden museet ligger ved siden av Norderhov Kirke, så er det slett ingen umulighet. Gapestokk ble i Danmark-Norge særlig brukt på 1700-tallet som straff for mindre lovovertredelser. Ifølge Christian 5s Norske Lov av 1687 kunne blant annet de som sverget og bannet på tross av advarsler, ungdommer som forstyrret gudstjenesten og de som forårsaket gateuorden, bli satt i gapestokk. Straffen ble også brukt for å tvinge fram betaling av småbøter som leiermålsbot. Også kakstrykning var vanlig etter Christian 5s Norske Lov. Det innebar pisking av den dømte som var fastbundet til en kak eller straffepæl, og omfattet 27 slag på naken rygg. Straffen kunne også kombineres med brennemerking.


Gapestokker fantes praktisk talt overalt i Norge, og var gjerne satt opp på kirkebakken foran kirkene. I Bergen sentrum var det rundt år 1700 både gapestokk og kak på Engen sør for Nordnes. I Oslo var det gapestokk og galge på Galgeberg i bydelen Gamle Oslo. Gapestokk ble sist brukt i Norge i Moss 11. oktober 1840 og ved lov av 17. mai 1848, da de gamle middelalderlovene ble revidert, ble bruk av gapestokk avskaffet i Norge for godt.


Utenfor museet er det en statue av Askeladden også. Askeladden, også kjent som Espen Askeladd og Oskeladden (nynorsk), er en oppdiktet rollefigur i flere norske folkeeventyr der han opptrer som hovedperson, ideal og helt. Han er den yngste unggutten og lillebroren som ingen forventer noe av, men som likevel seirer til slutt. Navnet skal være skapt av eventyrsamlerne Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe som en eufemisme eller forskjønnende omskrivning av det folkelige Oskefisen. I noen av Asbjørnsen og Moes eventyr kan skikkelsen ha andre navn, som Tyrihans, eller bare «gutten». Ordet askeladd har seinere også blitt tatt i bruk som betegnelse på «en person som gjør en uventet og eventyrlig karriere».



Kanskje folk hadde tenkt seg litt mer om før de gjorde noe som ikke var så bra mot andre om vi hadde beholdt denne formen for avstraffelser? I dagens samfunn er det ikke så mange som tenker på konsekvenser av sine handlinger.


Når jeg har hentet Patran på skolen på mandagene så har det vært svaner i elva der, men når jeg gikk dit og hadde med meg fotoapparatet så var det bare noen ensomme ender. Ikke var de særlig fotogene heller når de tok vingene fatt rimelig raskt.


Det er flott da når sola varmer og isen smelter slik at vannet kan renne og fuglene bade der de føler for det.


Man trenger jo ikke ha fugler på bildet for at den skal ta et vårlig bilde av lykkefølelsen som våren bringer med seg. Det er jo ennå nok snø for en skitur om man ønsker det.


På jobben går det litt i ett om dagen, med månedsavslutning igjen, synes ikke det er lenge siden forrige måned var ferdig jeg. Da er det godt å kunne ta med seg de firbeinte for en tur i slike omgivelser i flott vårvær. Kanskje lykken står meg bi i år, kanskje dette blir mitt år!


I går skippet jeg turen med hundene, for det var elendig vær. Sludd og sur vind var ikke å foretrekke. I dag snødde det litt tørrere snø, og det blås litt mindre. Det ble en runde rundt hengebrua på Tessy og Hailey før jeg og Patran koset oss med is og Criminal Minds på viaplay. Langtidsvarslet viser at det skal bli en anelse kaldere, så kanskje skiføret holder seg fram til påske. Nyt uka, snart er det helg igjen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...