mandag 29. april 2019

På boligjakt


Noe som er like sikkert som at snøen blir borte på våren er at småfuglene er på boligjakt. Jeg har endel fuglekasser i nærheten, men tidligere år er det bare vært en av kassene som har hatt leieboere. Det er den fuglekassa med kamera, så de liker nok å vise seg fram. I år har jeg ikke tatt ut ledingen til den kassa ennå, men forskjellen er at de andre kassene har hatt endel bolig inspisering i forhold til tidligere år.


Spørs om denne blåmeisen er en unge fra forrige sommer, det har også være et kjøttmeispar som har kikket på nabokassa. Hullet i vindskya på huset tror jeg blir okkupert av pilfinker som hadde fuglunger der ganske seint på sommeren i fjor. Blir spennende å se utover sommeren hvilke fugler som havner hvor og hvor mange fulgeunger som kommer poppende.


Like spennende blir det å se om kattene tar alle som blir klekket i år. De er rimelig ivrige under fuglebrettet som mamma har, så når de hører pipingen av fugleunger så kommer de vel til å bo under fuglekassene.


Til bursdagen min fikk jeg en stor bukett tulipaner, disse har holdt seg veldig bra. Men nå begynner de å synge på siste verset. Godt jeg tok bilder av dem når de sto i full blomst, før de åpnet seg for mye.


Nok en kort uke kommer opp, på onsdag er det fri og det blir ingen vekkeklokke. Bjørka har store blader så nå kommer nok toppen med pollen en av de første dagene. Så får vi se hvor mye jeg merker av det i år. Det har vært en dag med allergi, jeg er litt usikker på hva jeg reagerte på sist uke, for dagen etter var det ingen ting. Det var værvarsel om sand fra Sahara som var i lufta, så spørs om det var ett eller annet i den sanda.


Nå er måneden snart over og jeg ligger langt over målet for aktivitet denne måneden også. Jeg har snart oppnådd halvparten av årsmålet. I morgen får vi se hvordan jeg ligger ann. Ikke sikkert det blir like mye aktivitet i november og desember, så det er greit å ha litt å gå på.


Leste i en nettavis om en som ikke hadde sovet ordentlig på 17 år, tipset han fikk var å ikke legge seg til å sove før han var skikkelig trøtt og ikke klarte å holde øynene åpne. Det har vel jeg praktisert en god stund. Noen netter blir korte, for vekkeklokka ringer, men jeg er forholdsvis tidlig våken i helgene også. Fordelen da er at jeg ikke trenger å opp, men kan ligge med øynene lukket og kanskje sovne igjen til og med. I følge ekspertene så er det bedre med kort dyp søvn enn lang lett søvn med mange oppvåkninger gjennom natta.


Men når en sover tungt så har en en dose med REM søvn, og det der da en drømmer. Da gjelder det å ha gode drømmer og ikke mareritt.


Tilstrekkelig søvn kan være en viktig faktor for blant annet å føle velvære, for følelsesmessig balanse, for bedre å tåle ulike belastinger og smerter, for konsentrasjonsevnen. Det er imidlertid noe usikkert hva som skjer under søvnen som fører til at den er så viktig for at vi skal kunne fungere godt i dagliglivet. Ifølge enkelte teorier er søvnen nødvendig for å videreutvikle inntrykk fra våken tilstand. En bearbeiding av dagens opplevelser, sortering av informasjon, lagring av informasjon i hukommelsen og dannelse av nye forbindelser i hjernen må muligens skje uforstyrret og i ro.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...