lørdag 27. juli 2019

Dyra i dyreparken


Tidligere mente mange at ulike deler av elgen hadde sterke krefter. Pelsen var veldig ettertraktet da den skulle være vannavstøtende og krigere kledd i elghuder skulle visstnok være usårbare. En egen rune, elgr, var også oppkalt etter elgen og skal ha hatt beskyttende kraft. Fingerringer lagd av elgklauver skulle hjelpe blant annet mot krampe og epilepsi.


Gamle historier og feilaktige forestillinger kan påvirke naturglede og folks ferdsel i naturen. Av den grunn har de interesse å avdekke hvordan gammel overtro var med på å forme menneskers syn på rovdyr. Opplysningstiden banet vei for omfattende samfunnsendringer, med demokrati, ny rettsforståelse og grunnleggende nye menneskerettigheter. Tross dette levde tradisjoner og overtro videre i folkedypet.


Det er lett å glemme at de første rovdyr som vandret inn til Norge, var tilpasset et økologisk samspill med andre ville dyr. Uten rein og andre medlemmer av hjortefamilien, kunne ikke ulv, gauper, bjørn og jerv ha etablert seg i landet vårt. Vi glemmer også lett at instinkter og arvemasse hos disse første rovdyrene, var tilnærmet prikk lik arv og egenskaper hos de rovdyr som lever i Norge i dag.


Det fantes ikke husdyr på denne tiden, og den gang som nå var rovdyrene rustet for visse typer adferd og funksjoner i naturens store samspill. Om vi vil finne forhold som er annerledes i dag, må vi først og fremst se på de store endringene som vi mennesker har skapt i dyrenes leveområder. Vi har innført husdyr på beite, og vi har splittet opp og reduserte dyrenes leveområder. Bare de siste 70 år er omfanget av norsk villmark dramatisk redusert.


Da var det de siste bildene fra dyreparken i Kristiansand i denne omgang. Det ble noen hundre bilder av dyrene, så det kan jo hende det dukker opp ett og annet seinere også om jeg trenger noen bilder. Det er vel ikke med det første antar jeg. Så lenge Bella er liten så forandrer hun seg daglig... rart det der med unger.


"Everyone needs a little inspiration from time to time."


Before you judge a man, walk a mile in his shoes. After that who cares?... He’s a mile away and you’ve got his shoes!


I Dyreparken har de 139 forskjellige dyrearter fra hele verden, fordelt på 40 pattedyr, 28 fugler, 26 reptiler, 2 amfibier, 1 insekt, 2 bløtdyr, 1 storkreps, 4 reker og 35 fisker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...