søndag 29. september 2019

Morgenstemning ved Busund


Når man må vekkeklokkeopp når man har ferie så kan man like godt nyte en liten morgenstund med skikkelig høststemning når man er på vei hjem igjen. Det ble en stopp på Busund for å se om jeg kunne få øye på noen svaner. De siste gangene jeg har vært i Hønefoss har jeg ikke sett noe til svanene, men her har jeg sett dem når jeg har kjørt forbi.


Juveren naturreservat er et naturreservat i Ringerike kommune som består av en meandersjø (kroksjø) som er avsnørt fra Storelva. Innsjøen har forbindelse til elva gjennom en kort og smal kanal. Reservatet er beskyttet i henhold til Ramsar-konvensjonen og er en del av Tyrifjorden våtmarkssystem IBA, som er et meget viktig og tilnærmet intakt innlandsdeltaområde. 


Hele området er svært betydningsfullt for trekkfuglene under vår- og høsttrekkene, men det har også en unik flora og et mangfold av andre arter. En rekke fugler hekker også der. Reservatet er svært viktig for våtmarksfugler. Reservatet ble opprettet 28. juni 1985 for å bevare et særlig rikt våtmarksområde. Juveren er en av de rikeste fuglelokaliteter i Buskerud fylke, og har både trekk- og hekkefunksjon. Av påviste hekkefugler kan nevnes knoppsvane, sothøne og sivhøne. Tilsammen 40 våtmarksarter er påvist.


I og med at det er våtmark, så er det vått ja og fuglene er et stykke inn i kulpen der. Men jeg fikk da noen brukbare bilder uten å bli for våt på beina.


Både sangsvaner og knoppsvaner padlet rundt på leiting etter mat.


Det er ikke hver morgen det er like fint lys å ta bilder i. Så egentlig skulle en alltid ha kamera for hånden og tid til å ta en stopp et par minutter for å forevige øyeblikket.


Egentlig skulle en være flinkere til å forstørre opp bilder en var fornøyd med også, så en kunne ha dem på veggen og nyte dem. Spørs om det må bli et vinterprosjekt. 


Av påviste hekkefugler kan nevnes knoppsvane, sothøne og sivhøne. Tilsammen 40 våtmarksarter er påvist.



2 kommentarer:

  1. Underbara, vackra bilder. Ett fantastiskt ljus gör svanarna och sjön ännu vackrare :)

    SvarSlett
  2. Man må nyte lyset før vinteren kommer

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...