onsdag 13. november 2019

Sorg er en tilstand


For å si som sjefen min sier "Ingenting er så skummelt som når fredag den trettende kommer på en onsdag!" Med tanke på et innlegg jeg hadde for et par dager siden om første verdenskrig og prisen de måtte betale for den. Jeg er sikker på at det medførte mye sorg for veldig mange.


Den vanlige faktoren i enhver form for sorg er at det innebærer tap. Men gitt at tap kan ha svært mangfoldige innebærende egenskaper, er det forskjellige typer sorg. «Bare de menneskene som er i stand til å elske intenst, kan lide stor smerte, men det samme behovet for å elske tjener til å motvirke deres sorg, og det helbreder dem.»-Leo Tolstoy-


Forutseende sorg finner sted når du er klar over at du vil lide et overhengende tap, men det har ikke funnet sted ennå. Forskjellen mellom dette og andre typer sorg er at i forutseende sorg har følelsene en tendens til å være mye mer tvetydige og ustabile. I disse tilfellene er det beste å uttrykke dine følelser åpent og direkte med personen som skal reise.


Manglende sorg der den påvirkede personen blokkerer følelsene sine. De prøver å opptre som om ingenting skjer. Problemet er at den skjulte sorgen alltid vender tilbake. Enten det er i form av irritasjon, angst eller en fysisk sykdom, blant annet.


Kronisk sorg introduserer seg når noen unngår å jobbe seg gjennom tapet av en elsket. På en eller annen måte nekter de å akseptere det som har skjedd. I stedet fokuserer de besatt på å holde minnet om personen som har gått bort i live. De ender dermed opp med å lamme livet sitt og stadig opprettholde smerten.


Forsinket sorg er vanligvis en effekt av fraværende sorg. Selv om personen forsøker å ignorere sin smerte, vil den etter en stund gjenoppstå med stor kraft og det kanskje i det øyeblikket man minst forventer det. Noen ganger kan det til og med gå flere år før denne typen sorg begynner.


Hemmet sorg er opplevd av folk som har store problemer med å uttrykke sine følelser. I tilfellet hos barn, for eksempel, som ikke kan synes å uttrykke alt som denne situasjonen representerer. I mange tilfeller ignorerer voksne smerten deres og hjelper dem ikke å overvinne den. Eller i situasjoner som en far eller mor, som prøver å holde seg sterk for ikke å påvirke barna sine.


Ved uautorisert sorg viser miljøet eller personens omgivelser en avvisning mot smerten de eksperimenterer med. Før eller senere prøver andre alltid å overstyre sorg på et tidspunkt fordi, for den som ikke har levd gjennom denne lidelsen, er det den sørgende bør gjøre å gi slipp på sorgen og fortsette med livet deres. Imidlertid er det spesielle situasjoner der sorg er åpenbart fornektet fra begynnelsen. For eksempel, når en mann eller kvinne som var involvert i et utenomekteskapelig forhold dør, har kjæresten «ingen rett» til å uttrykke sin sorg. Noen ganger kan dette også gjelde for døden til et kjæledyr. Siden det genererer mye smerte, men andre har en tendens til å diskvalifisere den typen lidelse.


1 kommentar:

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...