tirsdag 10. desember 2019

Gems of my life #50


Året nærmer seg slutten og jeg er fortsatt med på Sannas Gems of my life som denne gangen skal handle om tilbakeblikk. Denne gangen har jeg valgt å ta et tilbakeblikk på selve livet her på jorden. Dinosaurene er gamle saker, men veldig unge egentlig om en ser hele jordens eksistens under ett. 

Jeg har vært på Naturhistorisk museum i Oslo flere ganger og det er et veldig fasinerende sted å besøke om en har god tid. Mye å lære om ting en ikke helt tenker over heller. Her kan du se flere bilder av mine besøk der om du er interessert.

Jeg har også lest en bok "En kort historie om nesten alt" om jordas eksistens, et lite utdrag av denne sammenfatter jordens eksistens ganske enkelt. Slutten av boka tok for seg mange sammenligninger for å sette ting i perspektiv. Blant annet om hele jordas eksistens ville bli delt inn i et døgn, så ville ikke dinosaurene komme trampende før ved 23 tiden på kvelden, 23:40 forsvinner de og pattedyrene kommer. Menneskene dukker opp 1 minutt og 17 sekunder før midnatt. Tenk det du. Grovt sett har 70-90% av alt liv blitt utryddet 4 ganger og det har tatt millioner av år å få opp bestandene igjen. Ingen av de fire gangene kan vi med sikkerhet si hva skjedde. For 245 millioner år siden forsvant 95% av fossilartene vi kjenner til, for aldri å dukke opp igjen. Totalt har 99,9% av jordens arter blitt utryddet, derfor kalles planeten vår for dynamisk.

10 kommentarer:

  1. Det kaller jeg et skikkelig flott tilbakeblikk!
    Du har fått med en yttre rammen for livet som pågått og det gir en intressant tankevekker. og litt videre med tanker om dagens ....
    Jeg mötte nok mine egne tanker i döra, det som värt og det som kommer. Känner igen den
    boka ja, visst hette forfatteren Bill Bryson?

    SvarSlett
  2. Spännande! Det ger en del perspektiv. Om man ska se det i ett stort perspektiv så är vi människor bara en liten parentes i jordens historia och om vi lyckas utrota oss själva så kommer andra arter efter oss. Förhoppningsvis sköter de om planeten bättre.

    SvarSlett
  3. En perfekt bild och väldigt intressant text. Tänk så lite man (läs: jag) vet.
    Dessvärre är ju människan världsmästare på att förstöra sig själva och resten så...

    SvarSlett
  4. Min återblick tar oss också tillbaka, riktigt långt tillbaka ...

    SvarSlett
  5. Spännande i både bild och text! Väcker många tankar!
    Ha det gott!

    SvarSlett
  6. Det var en djupdykning i återblick. Stora djur det där och skönt att man inte kan möta en sådan bjässe i skogen. Ha en bra eftermiddag!

    SvarSlett
  7. Det var en rejäl tillbakablick och mycket intressant, sammanfattningen om jordens existens på ett dygn gjorde verkligen vår historia mer begriplig men alldeles fascinerande, tack för det :)

    SvarSlett
  8. Det var verkligen en lång återblick i forntiden! Kul och intressant inlägg till temat!

    SvarSlett
  9. Jag har också läst mycket om både gamla tider och framtiden på senare tid, många tider blev det! Och nog finns många gissningar på hur det ska bli, vad blir kvar om en miljon eller tio miljoner år på vår jord. Tanken svindlar, kan inte riktigt ta in det. Jättefint återblicksinlägg!

    SvarSlett
  10. Heisann, og historien gjentar seg, men vi lærer ikke av erfaring i så måte ... om ikke mange minutter etter døgnets parameter, er vi som mennesker en utdødd rase. Vår tid av tilmålt. Hva som kommer etter oss, kan vi jo bare fantasere om!
    Litt dystert å tenke på i denne førjulstida, men likevel ha en riktig god advent ;:OD)

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...