lørdag 31. desember 2016

Årets gang 2016


Et år er på sin siste dag og tankene går tilbake til hva som har skjedd og hva jeg har opplevd de siste 365 dagene. Da er det kjekt med en blogg og mange bilder en kan bla gjennom for å minnes. De store gledene har uteblitt i år. Når jeg tenker tilbake på 2016 så har jeg meste en følelse av at det har vært en enorm lang motbakke, en hard bratt oppoverbakke som jeg aldri har kommet på toppen av.


JANUAR er årets 1. måned. Den er kalt opp etter den romerske guden Janus, som vernet om all begynnelse. Før Cæsar fantes den ikke hos romerne. Deres år med ti måneder startet først i mars og ikke i januar.


Årets første måned brakte med seg en god del forandringer i bloggen. Jeg startet med Geocaching, dette bragte meg til mange steder iløpet av året. Både kjente og ukjente steder. Prøvde å videreformidle endel av historien bak disse stedene hvor jeg besøkte. Håper det var litt lærerikt for deg også. Primstaven har fått sin del av innholdet, om den stemte med dagens virkelighet hos deg... nja den har nok sitt utspill i en bondes synspunkt. Gamle merkedager er også nevnt, utrolig mange flere iløpet av et år enn det jeg hadde trodd på forhånd. 

I januar kom endelig snøen og skiene kunne finnes fram. Det satte både jeg og hundene stor pris på. Men gleden varte ikke så lenge, det ble iskaldt i flere uker. Det medførte til at det skjedde noe med bilen, så den endte opp på verksted. 


FEBRUAR er årets 2. måned. Den er kalt opp etter den store romerske renselsesfesten februa. I Romer­riket før år 500 e.Kr. var måneden slutten på året, og skuddårsdagen kom aller sist. I Norge ble måneden kaltblidemåned eller gjømåned.


Med februar så startet utfordringene på jobb. Fire stykker sa opp på løpende bånd, en ble gravid og skulle ut i permisjon samtidig som de andre slutter. Med bare 19 stykker opprinnelig så blir det litt glissent i gangene da. I tillegg fant Leif ut at han skulle starte på skole og dro avgårde til Danmark. Brått blir seks stykker jeg har daglig kontakt med, borte en etter en. 


Da er det greit å ha litt adspredelse på geocachetur i Brekkebygda.

MARS er årets 3. måned. Den er kalt opp etter den romerske krigs- og fruktbarhetsguden Mars, som var den viktigste guden etter Jupiter. I Norge ble måneden kalt gjømåned(første del) og kvina (andre del).


Med mars så kom påsken og noen etterlengtede fridager. Både Leif og Merethe kom hjem og snøen smeltet som aldri før. Med i underkant av 10 varmegrader det meste av dagene, så skulle det noe til at våren ikke kom sigende. Patran satte igang vegetarprosjektet sitt, og konklusjonen endte vel med at det var godt tilbehør til en kjøttrett. Noe kommer vi vel til å lage flere ganger, andre så kastet vi oppskriften.


APRIL er årets 4. måned. Navnet kommer av det latinske ordet for «åpne», dvs. at sommerhalvåret startet. I Norge ble den kalt kvina(første del) og einmåned (resten). Snorre kaller den snipemåned ogsåmåned. Fåremåned er også brukt.


Mye av april gikk med på å planlegge og legge ut en ny cacheserie som skulle omhandle tømmerfløting i gamledager. Noen av cachene måtte vente til det ble litt mindre snø, men når planleggingen og utplasseringen var så si ferdig var det bare å vente på publiseringen.



MAI er årets 5. måned. Den er kalt opp etter den greske vekstgudinnen Maia. I Norge ble den tidligere kaltgaukmánaðr. Snorre kalte den «egg-tiden» eller skerpla, som egentlig var tiden fram til midten av juni.


En liten valpetitt i Sandefjord, så ble det caching på vei hjem. 

* *

Blåmeisen flyttet inn i fuglekassa jeg kjøpte med kamera på innsiden

JUNI er årets 6. måned, kalt opp etter den romerske gudinnen Juno. Hun ble tilbedt som beskytter av kvinnen og det kvinnelige. I Norge ble den tidligere kalt skjærsommer,evt. skerpla (første del) og solmånad.


I løpet av juni ble det utrolig mange flotte turer, og ikke minst mange høydemeter å forsere. Ny kontroll hos hudlege og ny runde med antydning til hudkreft, så det ble stråling i to runder iløpet av forsommeren.


Blir nok mange mil før sommeren er på hell og høstturene starter


Gaustatoppen sett fra Høgnipa

JULI er årets 7. måned, oppkalt til ære for Julius Caesar, som var født år 100 f.Kr. i denne måneden (den femte for romerne). I Norge ble den kalt ormemåneden, ihvertfall sørpå. Vanligvis årets varmeste måned.


I starten av juli kunne en få en viss aning i hvordan jordbærsommeren kom til å bli i blomsterkassene.


I løpet av juli klatret vi opp på toppen av Ringerikes høyeste fjell Gyranfisen.


Hver årstid sin sjarm


AUGUST er årets 8. måned, oppkalt i år 7 f. Kr. etter Augustus, romer-rikets første keiser, som regjerte da Jesus ble født. Det var romernes sjette måned. I Norge ble den kalttvimånad i eldre tid.


Denne måneden startet med at jeg var helt alene i vel en uke da Leif tok med seg Patran tilbake til Danmark etter ferien. Den uka innebar caching på høyt nivå. Mange flotte steder og ikke minst mange flotte bilder som ble tatt.


En lang tur innover Fjellelva og helt inn til Øvere Prestegårdstjern før skolen startet igjen. Planlegging av cacheevent arrangement som skulle holdes i oktober.

SEPTEMBER er årets 9. måned, men navnet har den fått fordi dette var romernes sjuende. Snorre kalte denhøstmåned. I Norge ble den også kalt fiskemåned, fordi det ofte var godt sildefiske på denne tiden.


September startet med en cachetur i Eggedal og over Norefjell for å komme hjem igjen.


Skardstjern og Gyrihaugen ble også besøkt i september og jeg bikket 600 loggede cacher. Ny kontroll på sykehuset med ultralyd av hele lymfesystemet. Legen kostaterte at det ikke var antydning til noe ulumskheter som lymfeknutene måtte ta seg av, så jeg kunne puste lettet ut.


OKTOBER er årets 10. måned, men navnet har den fått fordi det var romernes åttende. I Norge ble den kalt sædmåned eller slaktemåned. I hedensk tid ble siste del regnet tilgormåned. Avlingen var nå i hus.


Tur til Gråfjell for å plukke cacher i veldig varierende fjellvær. Knallsol og vindstille til skyer og nesten storm på toppen.


Malin fikk dra over regnbuebroen og flokken ble en mindre. Hun gjorde forholdsvis mye ut av seg, en hund med stor personlighet, så det ble et skikkelig tomrom hjemme.


En geocachetur til Fornebu og Høvik i utrolig flotte høstfarger.


Halloween

NOVEMBER er årets 11. måned med navn som betyr at den var romernes niende. I Norge ble den kalt slakte­måned eller gormåned, som egentlig begynte i siste del av oktober. Inn-vollene av slaktedyr spådde været.


Skiene ble tatt i bruk for første gang, men det var litt for lite snø om en skulle være uheldig å ikke klare å holde seg på beina.


DESEMBER er årets 12. måned, men navnet har den fått fordi dette var romernes tiende. Hos oss ble den kalt kristmåned, frostmåned ellerjulemåned. Eldgamle tradisjoner er knyttet til denne mørke måneden.


Nytt kontrollbesøk hos hudlege og jeg ble konstatert frisk nok en gang. Dette var en kort oppsummering av året 2016, hva året 2017 vil bringe gjenstår å se. I år er vel første året på det jeg kan huske som ikke medfører et eneste nyttårsforsett. Jeg er ganske "tom" og har ingen høydepunkter å se fram til, ingen gleder, så jeg sliter meg fortsatt oppover den bratte bakken. Håper virkelig jeg kommer meg på toppen av den før det har gått for langt inn i 2017.

Hva likte du best ved året som har gått når du har tittet innom? Hva vil du ha mer av på bloggen i året som kommer? 

Nyttårsaften

Dette var en farlig aften. All slags trollskap var ute.
For å holde trollskapet borte, skjøt de skudd over hustakene. I senere tid gikk skikken over til å skyte inn det nye året.
Er det mange stjerner, blir det mye multer.
Blir det blåst, blir bodene (vinter-lagrene) halvfulle.

fredag 30. desember 2016

Mitt første år som geocacher


Nå har det blitt et helt år siden jeg lastet ned geocacheappen på telefonen, laget meg en profil og var igang med min nye fritidsaktivitet. Jeg veide veldig for og imot om jeg skulle starte med dette her. Tålmodigheten min er kortere enn neglen på lilletåa om høsten.


Men man blir jo litt hektet når en finner mye rart. Det er nesten alltid spennende å plukke en ny cache, hva vil åpenbare seg...


Det er noen av cachene som en husker lenger enn andre, de som en må jobbe litt for å få tak i. De en ser, men ikke skjønner helt hvordan en skal få tak i.


Noen steder har man ganske nærgående tilskuere som sikkert har hatt besøk av andre cachere tidligere. Ved Fluberg så var tilskuerne  litt i overkant nysgjerrige og kom løpende imot oss.


Noen cacher hadde en opphopning av sporbare saker i utallige størrelser.


Jeg vil med hånda på hjertet si at jeg har gjennomført mer enn de fleste som driver med dette. Både nybegynnere og gamle veteraner. Og jeg er stolt av det! Jeg har lært mye om mange steder jeg har besøkt gjennom året, og jeg har fått sett mye bra og ikke minst alt som har overrasket meg.


Om det frister deg å komme igang, så har jeg ett innlegg HER om hvordan du kommer igang.


Jeg har funnet mange forseggjorte cacher som har latt meg imponere, noen som en har måtte gi opp å finne som man ikke glemmer og tar turen igjen og igjen. Lært mye om nye og kjente steder ved å lese gode cachebeskrivelser. Selv har jeg lagt ut en serie som følger tømmerets vandring nedover i vassdraget og helt ut i Tyrifjorden.


Brøtning - tømmerfløting #1 (GC6FHCC)
Brøtning - tømmerfløting #2 (GC6FHB3)
Brøtning - tømmerfløting #3 (GC6F2RQ)
Brøtning - tømmerfløting #4 (GC6EX1H)
Brøtning - tømmerfløting #5 (GC6EX01)
Brøtning - tømmerfløting #6 (GC6FJDW)
Brøtning - tømmerfløting #7 (GC6FH94)
Brøtning - tømmerfløting #8 (GC6FH7Y)
Brøtning - tømmerfløting #9 (GC6F2NX)
Brøtning - tømmerfløting #10 (GC6EWYB)
Brøtning - tømmerfløting BONUS (GC6EWWA)


Logget sporbare saker i alle størrelser. Ikke alle er like enkle å få lagt fra seg igjen i en ny cache.

Jeg har også laget en multi som viser deg hele Hønefoss by... en multi i hele 12 steg før du er i mål.
ANNO Hønefoss (GC6PRKM)
Margotoe



Jeg har fått nye venner som en kan samarbeide med for å få tak i og logget en ny liten eller stor boks. Noen krever litt mer forberedelser enn andre for å få lokalisert.


Turer ble planlagt både i urbane strøk...


... med forseggjorte cacher som testet julekunnskapen før loggen åpenbarte seg...


... og på høye fjelltopper langt fra kjørbare veier.


Ser fram til ett år til som geocacher, men siden jeg har plukket de fleste i nærmeste radius så får jeg enten kjøre eller så får jeg satse på mange nye utlegg. Ikke sikkert jeg får plukket like mange i 2017, men noen turer skal det nå bli. HER kan du lese om alle årets cacheopplevelser.


Nye cache turer betyr nye cacheblogger å lese for geodoggene. Jeg har stort sett med meg et par av dem på hver tur. Alltid trivelig med nytt område for dem også.


Jeg dro i gang og arrangerte mitt første GeocachingEvent 
"Synsbedrag og plastbokser" (GC6R6D5)
med hjelp av tre til, Åse, Karin og Knut Olav. Jeg har selv funnet over 700 cacher. Jeg har lagt ut over 60 cacher. Jeg har gjort forberedelser, funnet koordinater og laget mysterier og multibokser. Mitt siste stunt er en adventskalender...



Adventskalender Luke #1 "The final countdown" (GC6T5DY)
Kosunde

Adventskalender Luke #2 "Ønskeliste" (GC6T8XE)
Kosunde/Teamgeris

Adventskalender Luke #3 (GC6VMK5)
Kosunde

Adventskalender Luke#4 "Kakebakst" (GC6W58Q)
Msimarud

Adventskalender Luke #5 "Rudolf må trene" (GC6WHPM)
Kosunde

Adventskalender Luke #6 "Hvor drar vi først?" (GC6WHQW)
Teamgeris/Margotoe

Adventskalender Luke #7 "Håndverker" (GC6XA42)
Karfag

Adventskalender Luke #8 "Tornerose" (GC6XA4Z)
Elsbru

Adventskalender Luke #9 "Midt i tåka" (GC6XMET)
Elsbru

Adventskalender Luke #10 "Bare lurer litt..." (GC6XMFW)
Karfag

Adventskalender Luke #11 "På jakt etter juletre" (GC6XMG6)
HildeMB

Adventskalender Luke #12 "Nistemat" (GC6XX47)
Kosunde

Adventskalender Luke #13 "Lucia" (GC6XX67)
Elsbru

Adventskalender Luke #14 "Sliten?" (GC6XX8K)
Teamgeris

Adventskalender Luke #15 "Navigering" (GC6XYDW)
Kosunde

Adventskalender Luke #16 "Tradisjoner" (GC6Y0ZK)
Teamgeris/Msimarud

Adventskalender Luke #17 "Kvalitetstid" (GC6Y2J5)
Dymliv/Luneri

Adventskalender Luke #18 "På vei til skogs" (GC6Y2JQ)
Elsbru

Adventskalender Luke #19 "Er du helt sikker?" (GC6Y2KG)
Teamgeris

Adventskalender Luke #20 "Aurora Polaris" (GC6Y2MV)
Margotoe

Adventskalender Luke #21 "Hoderegning" (GC6Y5KW)
Msimarud

Adventskalender Luke #22 "The end is near" (GC6Y5NZ)
Kosunde

Adventskalender Luke #23 "God jul" (GC6Y6HV)
Msimarud/Teamgeris


Ekstra gøy er det da når en av de ivrige sankerne av adventskalenderen hadde lagt ut en egen privat cache bare for meg. Den kan du lese om HER.


Geocaching er gøy og det byr stadig på overraskelser! Og ikke minst så treffer man andre i samme ærend.


Takk for mange flotte logger og ikke minst alle favorittpoengene jeg har fått tildelt. Håper på mange flere logger i 2017!


Noen lager egne cacher så de sporbare sakene har egne steder å droppe innom for å få ny eier til en ny cache. Jeg har logget 54 sporbare saker.


Målet mitt når jeg startet for et år siden var å logge ti som var over 500 MOH og ti som var var under 50 MOH, det må jeg jo si jeg har klart.

Litt opptatt av statistikker, da er Project Geocaching en ypperlig side å sjekke. Den blir oppdatert nesten en gang i uka, så når en har vært på cacheraid så er det spennende å se på forandringene hva nytt som er kommet med, nye luker som er blitt fargelagt. 


Jeg har funnet en cache hver måned, en cache på hver dato, så i 2017 skal jeg fortrinnsvis cache på en dato som er blank. 


En cachetur er ikke bare en tur i naturen, det er en opplevelse.