De flittigste julekakebakerne her i landet har ofte som mål å produsere sju sorter med småkaker. De har som regel også sterke meninger om hvilke kaker dette skal være, for at tradisjonen skal oppfylles fra år til år. Men mange av kakene har sin opprinnelse utenfor Norges grenser, før norske slikkmunner fanget dem opp, og kakene slo rot her. Og kakene begynte ikke som julekaker. Det var først på 1800-tallet, da komfyren ble allemannseie, at julekakelista begynte å likne på den vi har i dag. Men før det kom kakene dansende over norgesgrensa etter tur gjennom århundrene.
På 1700-tallet er det ingen småkaker som er definert som julekaker. Det er på 1800-tallet at det tradisjonsbegrepet dannes. Før dette er det litt uklart hvilke kaker som ble brukt spesielt til jul, ofte ble de brukt generelt til fest. Det som var av juletradisjonsmat var også mat som ble brukt til påske og pinse. Det første sporet av skikken med de sju slagene er fra en rundt 100 år gammel beskrivelse fra et sted på Vestlandet. Det som beskrives er imidlertid ikke en julefeiring, men et bryllup. De hadde blant annet store lefser, og oppå der to skiver med brød, og to typer kake oppå det igjen. Det var typer bakverk som vi ikke regner som så fine nå lenger, men det skulle være sju slag,
I boka Ganens makt deler Notaker julekakene inn i tre kategorier. De som stekes i jern, de som lages i smult og de som inneholder gjær eller bakepulver, og stekes i ovn. Av disse er jernkakene de som har lengst røtter her i landet. Jernkaker er i alle fall tusen år gamle, og de fleste var runde. De firkantede jernene er dokumentert i Europa fra 1400-tallet, men er særlig mye brukt i de nordlige delene av kontinentet.
Julekaker er bakverk som spesielt er knyttet til juletradisjonene. Tradisjonelt skulle man i Norge ha «sju slag» kaker på bordet til jul, men det er ulike oppfatninger om hvilke kaker dette skulle være. Eksempler på julekaker er fattigmann, goro, hjortetakk, krumkaker og berlinerkranser, men den opprinnelige julekaka var et hevet rugbrød med tørkede frukter.
När jag växte upp skulle det vara flera sorters kakor till jul men numera har jag bara lussebullar eftersom ingen äter av kakorna. Det finns ju så mycket godis att äta i stället.
SvarSlettSanta Sofie sure is cute! Christmas cookies are a fun tradition. Since I had to change my diet and can no long have cookies I really miss them.
SvarSlettMin mor bakte alltid sirupsnipper og marvposteier til jul + kransekake og i tillegg til de sju "vanlige". Sånn var det i "gamle dager" :)
SvarSlettWhat a beautiful baby! Merry Christmas, little one!
SvarSlettThank you for sharing at https://image-in-ing.blogspot.com/2023/12/beaune-in-heart-of-burgundy-region-of.html
Beautiful baby portrait.
SvarSlettInteresting tradition about cakes.
Baking cookies would be a fun way to bring the family together, seven kinds would be lots of work.
SvarSlettYour granddaughter is so precious!