søndag 7. juli 2024

Q-youtuber

 kuer kviger på beite

Har du vært innom Youtubekanalen min? Der oppdaget jeg plutselig at videoene av kuer som jeg hadde lagt ut hadde enormt mange flere treff, enn alle de andre videoene til sammen. Da må jeg jo ha noen flere kuvideoer å laste opp utover sommeren.

kuer kviger på beite

Jeg har ingen planer om å bli stor på sosiale medier, så det var veldig overraskende å se at den kuvideoen som var blitt sett mest var fra beiteslippet. Men at den nærmer seg 7000 visninger på en drøy måned er vanvittig.

kuer kviger på beite

Så når jeg og Sofie var på beitesjekking av kvigene ble det noen filmsnutter til. Jeg lastet opp den ene for å se om den får like mange visninger, eller om de tre første kuvideoene var en tilfeldighet. Kanskje jeg må skaffe meg Tiktok å bli stor på kuvideoer der. Da kan jeg både bli oppdaget og rik...

* *

Det er litt triveligere med video enn bilder, man får liksom litt mer stemningen i og med at man får med lyden. De andre kuene var så langt fra veien, så de måtte jeg sjekke lengre ut i uka.

kuer kviger på beite

Jeg lurte litt på hvor den siste var, men den kom tuslende den også. De beste bildene blir helt klart i overskyet vær. Selv svarte kuer blir bra da.

kuer  kviger hereford beite

Kuvettregler

Hold avstand til dyra og gå utenom flokken
Ikke gå mellom dyra. Kuer kan bli pågående og du kan havne i en uønsket situasjon
Ikke gå bort til kalvene, kua kan angripe for å beskytte kalven sin
Hold hunden unna beitende dyr. Husk båndtvangen!
Kuer er nysgjerrige dyr. Blir flokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente tingene dine når kuene har gått.
Hvis du åpner ei grind, så lukk den igjen etter deg!

kuer  kviger hereford beite

Kuene tiltrekker seg forholdsvis mange flere fluer enn det det er når man er på beitet til sauene.

kuer  kviger hereford beite

Trivelig å høre at de napper graset og gomler det i seg.

kuer  kviger hereford beite

Når de skjønte at det ikke var noe servering til dem, så fortsatte de å spise, side om side.

kuer  kviger hereford beite

Noen ganger må ting sjekkes

kuer  kviger hereford beite

Det er sjelden de rauter, da må det være noe spesielt.

kuer  kviger hereford beite

Søkte litt rundt på nettet etter redigeringsprogram, så nå får jeg se hva det utarter seg til.

* *

Det varierer litt hvor de befinner seg når jeg skal stoppe for å se etter de. Noen ganger er de nede i skauen, da er de ikke så gode å få tatt bilde av, men når jeg får lokket de opp på jordet ser jeg om alt står bra til med dem. 

kviger på beite hereford kuer

På onsdag lå de nederst på jordet, men var ikke så veldig villige til å valse rundt når jeg gikk nedover. 

kviger på beite hereford kuer

Jeg er litt usikker på hva de tenker... ikke akkurat JIPPI besøk ser det ut til.

kviger på beite hereford kuer

Kanskje det er mer sånn, er det mulig å få litt fred eller...

kviger på beite hereford kuer

Jeg står nå der å småsnakker litt med dem jeg da. Jeg må vel være fornøyd med at de ikke bare snur ryggen til meg og går.

kviger på beite hereford kuer

Så lenge de holder seg så nære at jeg får sjekket dem, så er det ingen grunn til å valse inn på beite til dem.

kviger på beite hereford kuer

De er forholdsvis omsvermet av fluer. De skulle nesten hatt slike masker som man får til å sette på hester. Det er bare å advare om dagene framover, det kommer til å være mange innlegg fra latesom bondelivet mitt. Må passe på å nyte dagene før de er tilbake fra ferie. Ja det er ikke det at jeg blir nektet å kose litt med dyra når de er kommet hjem fra ferie heller.

kviger på beite hereford kuer

De strekker hals og jeg strekker armen, da blir det litt kosing. For strømstøt vil vi ikke ha noen av oss.



lørdag 6. juli 2024

Så dro bonden på ferie

 sau

Alltid gøy å få stille opp som latesom bondekone når bonden og bondekona drar på ferie. Vi hadde nok å henge fingrene i jeg og Sofie den helga som hun overnattet her. Søndagen opprant og vi tok en inspeksjonsrunde når hun hadde hatt dubben sin midt på dagen. 

sau vær

Vi startet hos gutta, for de gikk bak kirka. De hadde slått seg ned i skyggen bak gjerdet rundt kirkegården, men når vi kom så kom et par av dem tuslende for å få litt kos.

sau vær

Når vi gikk inn på kirkegården for å fylle opp vannbutten deres, så kom de tuslende etter.

sauer vær

Sofie var helt i hundre som hun alltid er når vi finner på noe sammen.

sauer værer

De syntes nok vi var trege, for farten er ikke den største på Sofie når hun skal få med seg alt mulig annet også når vi skal til vannet.

sau

Jeg ble stående å klø den ene litt mens jeg ventet på at hun skulle komme etter.

sauer

De to andre hadde ingen planer om å reise seg opp, langt mindre komme bort.

koppelam lamunger

De neste som skulle sjekkes på lista var kopplammene. De skal også ha litt høy, da de ikke går ute på beite ennå. De har blitt veldig store siden de ble født.

koppelam lamunger

Litt spent på hvor mye de spiste, så jeg stappet den full. Dagen etter var jeg innom etter jobb, så da så jeg at det var igjen litt i henget. Så da fikk de litt mindre påfyll. Får de for mye så tråkker de bare på det, isteden for å spise høyet.

koppelam lamunger

Sofie benyttet anledningen for litt nærkontakt. Koppelammene i år er ikke like iherdige på kos som de jeg passet for noen år siden. De krevde kos og stampet med frambeina til de ble koset med.

koppelam lamunger

Hun er veldig flink til å stå rolig og bare se på dem når jeg sier at de må få spise ifred.

koppelam lamunger

Hun var ikke like enkel å få bort til gjerdet igjen så jeg fikk løftet henne ut. 


Jeg var smart og ba om å få med bæremeisen når jeg skulle ha henne. Beitet til de andre sauene er langt, så hun hadde blitt sliten av å gå fram og tilbake i graset, eller jeg hadde blitt skikkelig lang i armene. Da er bæremeisen genial. 

sauer lamunger beite

Hun var ikke sein om å be om å få komme ned på bakken når vi nærmet oss sauene som hadde samlet seg lang opp på beite. 

sauer lamunger beite

Det ble ganske mange bra bilder denne helga. Og flere skal det forhåpentligvis bli.

sauer lamunger beite

Det var ikke bare koppelammene som ikke fikk være med til fjells.


De var litt skeptiske til bæremeisen, så de kom ikke stormende som de bleier. Det går seg nok til innen jeg er ferdig med tilsynet,

sauer lamunger beite

Litt varierende temperatur, så mange av dem hadde trukket inn i skyggen under trærne.

sauer lamunger beite

Så fant dem vel ut at vi kanskje hadde med oss noe til dem, så de burde sjekke. Men vi hadde ikke med oss noe, så de ble nok skuffet.

sauer lamunger beite

Angrer litt på at jeg ikke filmet litt, for latteren til Sofie er veldig smittsom.

sauer lamunger beite

Noen tok seg tid til en liten matstopp. Lammene er ikke for store for en liten melkesup tydeligvis.

sauer lamunger beite

Ting tar tid, så resten av flokken tuslet videre, mens hun sto tålmodig så ungene fikk nok mat.


Hun ble ganske varm av å gå rundt på beite, så jakka forsvant ganske raskt.


Fluene var ikke særlig velkomne, så de ble plukket bort en etter en. Så var det opp i bæremeisen og gå tilbake til bilen. Vi måtte jo kjøre for å så sett etter kuene.




fredag 5. juli 2024

13 timers arbeidsdag


Når vi skal hjelpe tante og onkel med flytting fra Gjelleråsen til Nannestad, da må man tidlig opp. Litt kjekt med en testmorgen en lørdag, da jeg skulle levere henne mandag morgen i barnehagen. Vi våknet av vekkeklokka og kledde på oss. Tok en kjapp frokost og lempet hundene i bingen, før vi dro av gårde.


En hard start på dagen, for første dubben ble allerede før vi kom fram til Gjelleråsen. Jeg stoppet for å fylle litt bensin og da sov hun hardt.


Vi plukket opp Merethe og Marius før vi dro til Skjedsmokorset for å kvittere ut hengeren vi skulle låne for flytting. 3 timer gratis, og resten av dagen for 500 kroner. Kan ikke klage på det.


Vi lempet inn mest mulig i alle bilene, så kulle Marius kjøre min bil med henger resten av dagen. Jeg og Sofie skulle campere i det nye huset og pakke ut ting de andre kom kjørende med. Da er det kjekt å ha litt proviant. Saltkjekspakka ble Sofie sin, for det ble smakt på alle i rask rekkefølge. Noen gleder må man jo ha når man blir sjef over kjeksen i bilen.


Det er laaaaaaangt mellom Gjelleråsen og Nannestad, så da blei det jammen en dubb til. I ettertid var det veldig greit, for resten av dagen var hun litt i hundre.


Tante og onkel fikk seg stor veranda i det nye huset sitt. Den spylet vi fri for pollen og ble et riktig stort dansegolv.


Kjekt å vaske både inni og opp på kjøkkenskapene før man putter noe inn i dem, da de som hadde flyttet ut av leiligheten ikke hadde vært veldig nøye på det. Det var unormalt høyt montert kjøkkeninnredning der. Jeg nådde så vidt opp i andre hylla. 


Når jeg da dro fram gardintrappa, ja da måtte jo Sofie teste den også.


Har man veranda, så trenger man nye hagemøbler. Jeg og Sofie ble satt til monteringen av de. Vi har vel like mye tålmodighet til sammen som det andre anser som høvelig lite.


Litt sliten, så vi prøvde oss på en liten trilletur. Men den varte bare til første hengeren og alle de andre bilene returnerte med flyttelass. Så noen dubb ble det ikke, bare ei hvil.


Når de andre dro for å fylle opp den tredje hengeren kunne vi ta fatt på resten av monteringen. Kristine ville heller være hos oss og leike med Sofie, enn å kjøre bil fram og tilbake resten av dagen. Det var en ypperlig løsning for Sofie.


Det ble middagspause med pizza og Sofie underholdt resten av familien mens vi ventet på at Marius skulle komme tilbake med maten.


 Det ble seint før de var tilbake med den fjerde og siste hengeren. Da var den gamle leiligheten tømt og det gjensto bare nedvasking. Vi fordrev tiden litt på leikeplassen, for Sofie var nesten to timer på overtid allerede. Men like blid egentlig, så lenge det skjedde noe rundt. Vi var hjemme rundt midnatt og sov til vel ni dagen etter. Vi får komme igjen og sjekke hvordan det blir når de er kommet i orden.