søndag 1. mai 2016

Gauksmesse

Merkedag for året. Blåser vinden fra syd, godt år. Blåser vinden fra nord, dårlig år. Slik været er i dag, blir sommeren.
Frøs det nettene til de tre første maidagene ble det et kaldt år.3. mai (Korsmesse om våren)
Godt vær denne dagen spår godt vær fremover, og en god og mild forsommer.

Gauksmesse, gaukdagen har kanskje navn etter den første sommermåneden i førkristen tid, gaukmánaðr, som den blir kalt i Snorres Edda. Enkelte primstaver har en fugl som merke, og det refererer nok til navnet. Andre har et dobbelt kors; på norrønt ble dagen kalt Tveggja postola messa um várit, og i kirkekalenderen var det minnedagen for apostlene Filip og Jakob d.y. En sjelden gang møter vi navnet Valborg-dagen – som i Danmark og Sverige – etter den hellige Walpurgis.

På sørskandinavisk område og på kontinentet er natten til gauksmesse knyttet til tradisjon om hekseferd og heksesabbat, slik at Walpurgisnatten spiller samme rolle der som Jonsoknatten i Norge. Gauksmesse kalles ogsåvesle gangdagen, etter de samme seremonier med prosesjoner rundt åker og eng som store gangdagen, 25. april. Med gauksmesse kom sommeren (Sør-Norge), og været på denne dagen fortalte om sommerværet. Nå ventet man gjøken og tok spådommer for året etter hvilken retning man hørte den fra den første gang. I Gransherad var det første sådag. I Telemark og Solør var gauksmesse 6. mai, på Romerike 7. mai, i størstedelen av Hedmark 12. mai, i Gauldal en dag mellom 16. mai og 20. mai og i Salten 25. mai.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...