I dag er det litt oppsamling av bilder som jeg ikke har fått med tidligere, så det er lite med rød tråd og de har ikke noe med spørsmålene å gjøre. Det er Fem en fredag med Elisa Matilda, i dag. Om du går inn på hennes side så kan du se flere som er med på dette her, kanskje det frister deg også? Det er fem spørsmål om deg og livet ditt som du noen ganger må tenke litt over før du svarer. Da er det bare å slå seg løs på dagens spørsmål...
Nämn fem av dina käraste ägodelar?
Vad är fyra saker du har gjort den här veckan?
Jeg har gått tur med en nabo, jeg har skiftet på sengen, jeg har vasket klær og jeg har vasket huset.
Vilka är dina tre senaste telefonsamtal?
Om man ser bort fra samtaler på jobben så er den siste samtalen fra sjefen min om jeg kunne fikse en ting på vei til jobb dagen etter. Det andre var med en som skulle levere oppvaskmaskin til kantina på jobben. Det tredje var til min kontotelefon. Nei der er ikke mye jeg sitter i telefonen, det skjer ytterst sjelden.
Vilka två val velar du mellan?
Om jeg skal gå tur hjemmefra i helga, eller om jeg skal dra et sted for å gå tur.
Vad är en sak du aldrig kommer glömma?
Nevrovitenskap de siste årene har gjort funn som rokker ved vår kunnskap om hva hukommelse er: «Det har blitt funnet at mange forskjellige deler av hjernen aktiveres når vi har hukommelse om noe. For eksempel, hvis du leser ordet "kanel", så husker vi bevisst eller ubevisst mange av de forskjellige opplevelsene vi har med kanel. Så: Når du lukter kanel, er det aktivitet et sted i hjernen din. Det viser seg da at det også er aktivitet på det stedet når man leser ordet kanel. Akkurat som det sannsynligvis også vil være aktivitet i de områdene av hjernen som har med håndtering av en kanelstang eller kanelkrukke å gjøre, og i de områdene hvor du har lagret ideer om nisser, risengrynsgrøt eller bestemor, eller hva du nå har erfaring, hvor kanel er inkludert. Begrepet ‘kanel’ består altså av en mengde delkomponenter, som til sammen utgjør representasjonen kanel. Der man tidligere trodde at hukommelsen var lagret et bestemt sted i hjernen, for eksempel i hippocampus, vet vi nå at når vi husker noe, aktiveres nervenettverk, som er fordelt over store områder av hjernen – f.eks. eksempel også de som er knyttet til smaks- og luktopplevelser, ”
Fra et nevrobiologisk synspunkt er hukommelse erfaring som har skapt celleforandringer forskjellige steder i hjernen. Hjernen består av rundt 20-30 milliarder nerveceller – også kalt nevroner. Et vanlig nevron vanligvis sitter i et nettverk og derfor har kontaktpunkter (synapser) med mange forskjellige nevroner. Nevronene i et område endres fysisk, avhengig av hvor mye aktivitet det er. Hjernen er plastisk i så måte. Den endres som følge av påvirkningene den utsettes for. Jo kraftigere og hyppigere en påvirkning er, jo sterkere blir aktiviteten i det nervenettverket, og jo lengre blir hukommelsen. Skulle vi for eksempel huske et telefonnummer som vi må bruke én gang, og så glemme, så vil man kunne se cellulære endringer i nevronet, men endringene forsvinner og nevronet er tilbake til utgangspunktet etter kort tid . Dette er det vi kaller korttidshukommelse. Langtidshukommelsen gir på sin side opphav til permanente celleforandringer, som utgjør selve minnesporet i hjernen. Det kan også være områder i hjernen som aldri blir brukt, og her vil nervenettverkene gradvis forsvinne.
det där med hjärnan... gäller att träna, som resten av kroppen, trevlig helg.
SvarSlettMinnet är ett mysterium. Jag tänker bara på hur olika människor som upplever samma sak vid samma tidpunkt, kan minnas det helt olika. Ha en fin helg!
SvarSlettJag har konstaterat ganska många gånger att jag har stor hjälp av bloggen i att minnas :D Men du har helt rätt i hur vi reagerar om vi hör t ex ordet kanel. Jag började genast få upp bilder och tankar om hur jag har använt den kryddan genom åren. Allt som har med hjärnan att göra är spännande. Synd bara att jag glömmer allt så fort och att bara några få fakta stannar som minnen.
SvarSlettVetenskapliga funderingar och erkännanden.
SvarSlettVisst är hjärnan oerhört komplex.
Bloggen är som en dagbok.
Hjärnan är verkligen spännande och hur minnet fungerar. Jag hoppas de snart hittar ett vaccin eller medicin mot demenssjukdom som är en hemsk sjukdom att drabbas av och vara anhörig till.
SvarSlettSkoj att läsa dina svar och se dina härliga bilder som du delar med dig av.
SvarSlettHa en fin helg
Sista svaret - ja, det hjälpte inte ens att jag slängde in din text i Google translate - för att förstå innehållet alltså. Så lika bra att medge att hjärnan blir trögare ju äldre man blir;-)
SvarSlettDina bilder är helt fantastiska, speciellt fotona med vattnet.
fina bilder. särskilt vattenbilderna. en känner nästan stänk av vattendroppar. skönt att ha städat huset
SvarSlett