fredag 24. desember 2021

Katten din liker deg bedre

pus katt kattepus pusekatt

Julaften i dag og da er det ingenting som en må gjøre. Da er det bare å nyte dagen og resten av romjula. Er ikke julestemningen her i løpet av dagen, så er det ikke sikkert det er julestemning du er ute etter egentlig...

pus katt kattepus pusekatt

Et ansiktsuttrykk gjør at katten din liker deg bedre. Ifølge studien skal du se på katten din med et avslappet ansikt mens du myser, før du til slutt lukker øynene helt for så å åpne dem sakte opp igjen. Forskerne kaller dette for «the slow blink» og det er nettopp det du skal gjøre. Blunke sakte. 
Katter som får dette blunket av eieren sin, eller av helt fremmede, vil mer sannsynlig gi et liknende uttrykk tilbake sammenlignet med katter som bare får et likegyldig ansiktsuttrykk. 

pus katt kattepus pusekatt

Ifølge forskerne er dette en form for kommunikasjon mellom mennesker og katter som ikke har blitt dokumentert tidligere. Forskerne gjorde to eksperimenter for å undersøke betydningen av det langsomme blunket. I det første eksperimentet deltok ti hankatter, elleve hunkatter og 14 ulike eiere. Forsøket ble gjort i kattenes eget hjem. Eierne fikk beskjed om å gjøre det trege blunket mens de satt rundt en meter fra katten.

pus katt kattepus pusekatt

I det andre eksperimentet var 24 katter fra åtte ulike hjem med. I dette forsøket skulle forskeren, som var en fremmed for kattene, enten blunke sakte til katten eller gi katten et likegyldig ansiktsuttrykk uten direkte øyekontakt. Etter dette testet de også hvorvidt katten ønsket å ta kontakt med den fremmede forskeren. Dette ble gjort ved at forskeren satte seg ned og strakk ut en flat hånd med håndflaten vendt oppover mot katten. Resultatene viser at katter mer sannsynlig blunker sakte tilbake til eieren dersom eieren først viser dem et sakte blunk. Dette gjaldt også hvis en fremmed ga kattene et tregt blunk. De fant også ut at katter foretrekker å ta kontakt med en fremmed etter at den fremmede har gitt dem et slikt langsomt blunk.

pus katt kattepus pusekatt

Vi vet likevel ikke hvorfor katter liker akkurat dette ansiktsuttrykket. Forskerne bak den nye studien nevner en teori om at kattene svarer med å blunke fordi de vet at eierne deres reagerte positivt tidligere da de gjorde det. Men forskerne mener at dette sannsynligvis ikke er en særlig god forklaring fordi kattene reagerte på samme måte når en fremmed gjorde den trege blunkingen i eksperimentene. En annen forklaring kan være at et slikt langsomt blunk er beroligende for en katt. Forskerne antar at katter oppfatter lang og direkte øyekontakt fra andre som truende. Derfor kan sekvensen med et langsomt blunk få katter til å vite at situasjonen ikke er truende eller anspent.

pus katt kattepus pusekatt

Denne studien gir altså den første systematiske undersøkelsen av hvordan «the slow blink» påvirker kattene. Disse funnene kan senere brukes til å vurdere katters velferd i ulike miljøer, som for eksempel i veterinærpraksisen eller for å bedre kommunikasjonen mellom katter og mennesker i hjemmet, skriver forskerne. Det er definitivt ikke lett å studere naturlig katteadferd, så disse resultatene gir en sjelden innsikt i verden av kommunikasjonen mellom katt og menneske.

pus katt kattepus pusekatt

 Feline Friday er enkelt å bli med. "Alt du trenger å gjøre er: Legg ut et bilde, tegning, tegneserie eller video av en katt (de kan være dumme eller søte). Sørg for at du legger igjen en lenke til innlegget ditt, så besøker jeg ditt Feline Friday-innlegg. Hvilken bedre måte å starte helgen på enn med en katt!"

pus katt kattepus pusekatt

6 kommentarer:

 1. Jeg har tudligere hørt om denne blunkingen og katter, men ikke så grundig som du beskriver den her. Spennende forskning! Katter er jo ikke så enkle å forske på, men orsomt at de kan finne ut noe nytt.
  God jul!

  SvarSlett
 2. Very interesting! We shall try to win over the feral cat, Mario, this way. Merry Christmas!

  SvarSlett
 3. My translation isn't working this morning, but words aren't needed. I love all the Christmas kitties.

  Thank you for joining the Feline Friday Blog Hop.

  Have a purrfect Feline Friday and a wonderful Christmas Eve and Christmas day. Scritches to all the furbabes. ♥

  SvarSlett
 4. Jag har nyligen lärt mig om just det här och det är kul att få bekräftelse på att det stämmer. Jag har nog blinkat lite för snabbt när jag har försökt men nu ska jag vara lite långsammare nästa gång :D Tack för informationen. Jag kommer säkert att få nytta av den.
  God jul!

  SvarSlett
 5. Eric would always return a slow blink, but Flynn was in too much of a hurry all the time and had other things to do, usually mouse hunting.
  Merry Christmas to you. God Jul!

  SvarSlett
 6. Ich wünsche dir ein schönes und gesundes Weihnachtsfest ....geniesse die Tage im Kreise deiner Lieben...
  bleib schön gesund und pass auf dich auf..
  LG. Karin M.

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...