tirsdag 28. desember 2021

Solnedgang på Røsholmstranda

 solnedgang røsholmstranda

Det er vel bare en ting å si om slike bilder. Solnedgang er en stemningsfull tid på døgnet.

solnedgang røsholmstranda

Skal man få bra bilder må man noen ganger ned på både huk og på kne. Ikke alltid like fristende å legge seg ned, men når det er kaldt er det sjelden en blir skitten i det minste, om man legger seg ned.

solnedgang røsholmstranda

Solnedganger skjer forholdsvis raskt, men når man går og venter på at sola skal forsvinne under horisonten... da kan det ta litt tid. 

solnedgang røsholmstrande leonberger

Solnedgang, også kalt solefall og soleglad, er den tiden på døgnet da solen om kvelden går ned under horisonten i vest. Langs den samme breddegraden vil tiden for solnedgang finne sted fire minutter senere for hver lengdegrad vestover og fire minutter tidligere for hver lengdegrad østover.

solnedgang røsholmstranda

Det finnes flere typer av tussmørke, og de inntreffer når solen når forskjellige nivåer under horisonten før soloppgang og etter solnedgang.

solnedgang røsholmstranda

Dette skjer på grunn av jordens rotasjon, derfor forsvinner ikke solen, men krysser heller horisonten, og går fra det synlige området til det ikke synlige området av halvkule. Solnedgang er hendelsen som går foran natten, det er slutten av dagen, og den forekommer hver dag og i alle regioner i verden mellom Arktis og Antarktis.

svane røsholmastranda

Solnedgangen bringer begynnelsen av skumring, når røde og oransje nyanser blir presentert på himmelen som gir spektakulære øyeblikk fanget av fotografer fra hele verden. Dette fenomenet oppstår på grunn av refraksjon av solens lysstråler gjennom atmosfæren.

solnedgang leonberger

Ordet solnedgang betyr også vest, vest eller vest. Solnedgang er kardinalpunktet som indikerer siden der solen går ned eller går ned. Daggry eller daggry er det motsatte av skumring og betegner øyeblikket solen vises i horisonten, i øst.

solnedgang røsholmstranda

Vi opplever at sola flytter seg fordi jordkloden som vi er på roterer, og hele jordkloden fra nordpol til sydpol roterer samme vei. Derfor går sola opp i øst og ned i vest både nord og sør for ekvator, men mens vi har sola i sør midt på dagen nord for ekvator, står den i nord midt på dagen sør for ekvator. Derfor beveger den seg fra øst, mot nord, til vest i løpet av dagen, det vil si mot klokken.

solnedgang røsholmstranda

Vanligvis er det den blå fargen som spres mest i luftpartikler i atmosfæren. Dette gjør at vi ser himmelen som blå. Ved solnedgang og soloppgang får sollyset en lenger vei gjennom atmosfæren enn midt dagen. Når sollyset må reise lengre gjennom atmosfæren, så blir det blå lyset bøyd helt bort slik at vi ikke kan se det. Ozonlaget tar opp en del av det grønne lyset. Dermed er det gule og røde nyanser som blir de fargene vi ser mest av på himmelen ved soloppgang og solnedgang.

solnedgang leonberger røsholmstranda

Solnedgangen er et av de mest fotograferte motivene som finnes. Du finner den på postkort, kalendere og i familiealbum, og ingen reisehåndbok vil være komplett uten.

solnedgang svaner

Det er nemlig to ting man trenger for å fange en flott solnedgang: støv og skyer. Den rødoransje fargen på sola kommer nemlig fra støv i lufta, i dette tilfellet er altså forurensning en positiv ting. Skyene legger til dramatikk og dybde.

røsholmstranda solnedgang leonberger golden retriever

Ofte er en solnedgang ikke nok til å gjøre bildet interessant. Inkluder ting som skjer i forgrunnen, silhuetter av ting eller mennesker skaper mer dynamikk i bildet.

solnedgang røsholmstranda

Det er bare å nyte...

solnedgang røsholmstranda

Når en er der og sola nærmer seg horisonten så er det bare å knipse løs. Ofte tar det litt lenger tid enn en regner med, men plutselig så blir sola borte.

solnedgang røsholmstranda

Det gjelder å finne de små tingene som gjør bildet bitte litt unikt.

solnedgang røsholmstranda

Med en annen avstand blir det praktisktalt et annet bide.

solnedgang røsholmstranda

Dagen nærmer seg over

solnedgang

Når sola først har nærmet seg bakken, er det bare minutter før den blir borte.

røsholmstranda

Lovnad om en ny dag...

11 kommentarer:

 1. The sunset is absolutely stunning, such a beautiful place! Happy New Year from all of us!!!

  SvarSlett
 2. Wow, just wow. You're a whiz with your camera.

  Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

  Have a fabulous Happy Tuesday, Lillian. Scritches to all the furbabes. ♥

  SvarSlett
 3. Beautiful sky photography especially with your beautiful fur person ~ Xo

  Wishing you a Happy and Healthy New Year,

  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 4. Fantastiska bilder. Jag bara njuter. Jag ser mest bara soluppgångar eftersom jag oftast går ut då men jag tänker att jag ska försöka komma ut och fota solnedgången någon dag också. Men till dess kan jag sjunka in i dina vackra bilder.

  SvarSlett
 5. What a beautiful post. Sunrises and sunsets are the best. Your pups look very content with their world. Thank you for visiting me today.
  Tomorrow on Wordless Wednesday I have a sunrise Christmas morning in my state of North Carolina, USA and sunset in Utah, USA
  Hugs Cecilia

  SvarSlett
 6. Wow! These images are beyond beautiful! Amazing lights and brilliance!
  Thank you for such beauties!
  Have a beautiful evening!

  SvarSlett
 7. Your sunset captures are AWESOME, Lillian!

  Happy 2022!

  SvarSlett
 8. Nydelig!
  Ned på kne frister ikke alltid, nei.

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...