tirsdag 25. juni 2024

Utvikling i pytten

golden retriever

Når man går rundt så er det mer enn en som dilter med. Hundene tror det blir tur bare jeg tar på meg sko og plukker opp fotoapparatet. I dag var planen å se om ikke disse rumpetrollene som holder til i pytten, snart får seg noen bein og kommer seg opp på land.

rumpetroll

Rumpetroll er larvene til frosker og padder. Rumpetroll er utviklingsstadiet fra eggene klekkes til larvene har utviklet bein, mistet halen og går på land. Rumpetroll har en klumpet kropp uten noen innsnevring mellom hodet og selve kroppen, samt en lang svømmehale. De puster med gjeller. De første dagene etter klekking har de utvendige gjeller, men etter få dager mister de sine ytre gjeller og går over til å puste med indre gjeller i et gjellekammer, som vi ikke kan se. Gjellekammeret åpner seg i 1–2 traktformede åndehull på hudoverflaten.

*

Rumpetroll mangler egentlige tenner. I stedet har de hornkjever midt i munnfeltet, som området rundt munnen kalles. I munnfeltet har de rekker av leppetenner (horntenner) og felt med papiller (vortelignende utvekster). Hvordan leppetennene og papillene er plassert og hvor mange rekker av leppetenner som finnes, kan brukes til å bestemme hvilken art rumpetrollet tilhører. Leppetennene brukes til å skrape løs alger fra steiner og andre overflater i vannet der de lever. De norske artene lever hovedsakelig av plantemateriale, men mange utenlandske arter er rovdyr.

rumpetroll

Etter hvert som rumpetrollene vokser til, begynner bakbeina å utvikle seg. Forbeina bryter først fram ved forvandlingen til små frosk eller padder i det de går på land. Ved forvandlingen skjer det store forandringer i kroppen. Halen forsvinner. Vevet som bygget opp halen tas opp i kroppen og gjenbrukes som næring for de unge froskene og paddene. Munnen bygges om, og gjellene forsvinner slik at de går over til å puste med lunger. Det skjer også forandringer i huden som tilpasninger til et liv på land. Hormoner fra skjoldbruskkjertelen spiller en viktig rolle ved forvandlingen fra liv i vann til liv på land.

rumpetroll

Hvor lang tid rumpetrollene bruker på utviklingen fra egg til småfrosk eller småpadde avhenger av temperaturen i vannet og tilgangen på næring. For norske arter tar det gjerne 2–3 måneder.

katt pus pusekatt kattepus hvit gjeterhund

Varga er fremdeles litt voldsom med kattene, men en dask på snuta har ingen virkning på henne.

katt pus pusekatt kattepus hvit gjeterhund

Ikke er hun av de som gir opp heller.

leonberger

Bella holder seg litt i bakgrunn og venter på at jeg skal bli ferdig med disse rumpetrollene og komme meg videre.

katt pus pusekatt kattepus

Det er ikke alltid Lurven gidder å bli med, men når han gjør det så holder han seg gjerne litt i bakgrunnen, eller i høyden.

katt pus pusekatt kattepus

Han er litt nysgjerrig, men det sitter langt inne og hoppe ned for å kunne sjekke nærmere.

linerle

Linerla følger med


6 kommentarer:

  1. Linerla er en vakker tugl, og det er det flere av her også. Varga er nok ei som må settes på plass mener nok kattene, men hun tar seg nok til rette likevel :)

    SvarSlett
  2. Det norska ordet rumpetrollene är mycket roligare än det svenska grodyngel men det tog en liten stund innan jag med hjälp av bilderna förstod att det var samma sak. Kul att få följa deras utveckling men kanske lever de lite farligt när katter och hundar ser att de skuttar omkring senare. Kul att ha sällskap av alla djur när du grejar med något utomhus :D

    SvarSlett
  3. Små rumpetroll, små rumpetroll, trallallaaa, hihi :D Lurven ser ut som en skikkelig fining! :-)

    SvarSlett
  4. I remember learning about tadpoles in biology class in school. Fascinating.

    I hope Varga comes to realize it's nicer to get along and mind your manners with the cats.

    SvarSlett
  5. Okay Varga, don't be picking on the kitties! I didn't know that about tadpoles, they sure are active!

    SvarSlett
  6. I've seen tadpoles. They are cute.

    Your babies are so precious. Varga will learn to play nice.

    Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

    Have a fabulous Wordless Wednesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...