tirsdag 27. februar 2018

Den store månelandingen


"That´s one small step for man, but one giant leap for mankind"...

Dette var det første astronauten Neil Armstrong sa da han tok sine første skritt på månen. Han var altså det første mennesket som var på månen.


Amerikanerne hadde jobbet i syv år for å bygge et romfartøy som kunne bringe mennesker til månen og tilbake til jorda igjen. 20.juli 1969 landet Neil Armstrong og Buzz Aldrin med måne-landeren i et område på månen som kalles for stillhetens hav. Tredjemann, Michael Collins ventet på de to andre i den andre delen av Apollo 11.


Michael Collins er ikke så kjent som de to andre astronautene i Apollo 11 fordi han egentlig aldri vår på månen. Allikevel hadde han en like viktig oppgave. Han sirkulerte rundt månen og ventet på at Armstrong og Aldrin skulle koble seg på med måne-landeren som var den ene delen av Apollo 11. Slik måtte det gjøres for å kunne klare å reise tilbake til jorden og slik var Collins helt nødvendig for romferden.


Amerikanerne sendte flere til månen de neste årene. 12 stykker har vært på månen og alle var amerikanere. Astronautene gjorde mange spennende oppdagelser. De gikk eller kjørte rundt i månebilene. På disse turene tok de bilder, de tok prøver av sand og steiner, og satte opp instrumenter.


Apollo 11 hadde med en laser-reflektor som fremdeles er i bruk i dag, til å gjennomføre presise målinger av avstanden mellom jorda og månen. Man sender opp en laserstråle, som reflekteres av krystallene på reflektoren, og kan dermed finne avstanden nøyaktig. Reflektoren står noen meter unna landingsstedet til Apollo 11. Der står det også et seismometer, som brukes til å måle rystelser i månen,


Månelandingen 20. juli 1969 er muligens menneskehetens største prestasjon.


Hva er oddsen for at ikke bare ett fly, men to forskjellige fly passerer månen når en er ute for å fotografere...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!