lørdag 31. desember 2016

Årets gang 2016


Et år er på sin siste dag og tankene går tilbake til hva som har skjedd og hva jeg har opplevd de siste 365 dagene. Da er det kjekt med en blogg og mange bilder en kan bla gjennom for å minnes. De store gledene har uteblitt i år. Når jeg tenker tilbake på 2016 så har jeg meste en følelse av at det har vært en enorm lang motbakke, en hard bratt oppoverbakke som jeg aldri har kommet på toppen av.


JANUAR er årets 1. måned. Den er kalt opp etter den romerske guden Janus, som vernet om all begynnelse. Før Cæsar fantes den ikke hos romerne. Deres år med ti måneder startet først i mars og ikke i januar.


Årets første måned brakte med seg en god del forandringer i bloggen. Jeg startet med Geocaching, dette bragte meg til mange steder iløpet av året. Både kjente og ukjente steder. Prøvde å videreformidle endel av historien bak disse stedene hvor jeg besøkte. Håper det var litt lærerikt for deg også. Primstaven har fått sin del av innholdet, om den stemte med dagens virkelighet hos deg... nja den har nok sitt utspill i en bondes synspunkt. Gamle merkedager er også nevnt, utrolig mange flere iløpet av et år enn det jeg hadde trodd på forhånd. 

I januar kom endelig snøen og skiene kunne finnes fram. Det satte både jeg og hundene stor pris på. Men gleden varte ikke så lenge, det ble iskaldt i flere uker. Det medførte til at det skjedde noe med bilen, så den endte opp på verksted. 


FEBRUAR er årets 2. måned. Den er kalt opp etter den store romerske renselsesfesten februa. I Romer­riket før år 500 e.Kr. var måneden slutten på året, og skuddårsdagen kom aller sist. I Norge ble måneden kaltblidemåned eller gjømåned.


Med februar så startet utfordringene på jobb. Fire stykker sa opp på løpende bånd, en ble gravid og skulle ut i permisjon samtidig som de andre slutter. Med bare 19 stykker opprinnelig så blir det litt glissent i gangene da. I tillegg fant Leif ut at han skulle starte på skole og dro avgårde til Danmark. Brått blir seks stykker jeg har daglig kontakt med, borte en etter en. 


Da er det greit å ha litt adspredelse på geocachetur i Brekkebygda.

MARS er årets 3. måned. Den er kalt opp etter den romerske krigs- og fruktbarhetsguden Mars, som var den viktigste guden etter Jupiter. I Norge ble måneden kalt gjømåned(første del) og kvina (andre del).


Med mars så kom påsken og noen etterlengtede fridager. Både Leif og Merethe kom hjem og snøen smeltet som aldri før. Med i underkant av 10 varmegrader det meste av dagene, så skulle det noe til at våren ikke kom sigende. Patran satte igang vegetarprosjektet sitt, og konklusjonen endte vel med at det var godt tilbehør til en kjøttrett. Noe kommer vi vel til å lage flere ganger, andre så kastet vi oppskriften.


APRIL er årets 4. måned. Navnet kommer av det latinske ordet for «åpne», dvs. at sommerhalvåret startet. I Norge ble den kalt kvina(første del) og einmåned (resten). Snorre kaller den snipemåned ogsåmåned. Fåremåned er også brukt.


Mye av april gikk med på å planlegge og legge ut en ny cacheserie som skulle omhandle tømmerfløting i gamledager. Noen av cachene måtte vente til det ble litt mindre snø, men når planleggingen og utplasseringen var så si ferdig var det bare å vente på publiseringen.MAI er årets 5. måned. Den er kalt opp etter den greske vekstgudinnen Maia. I Norge ble den tidligere kaltgaukmánaðr. Snorre kalte den «egg-tiden» eller skerpla, som egentlig var tiden fram til midten av juni.


En liten valpetitt i Sandefjord, så ble det caching på vei hjem. 

* *

Blåmeisen flyttet inn i fuglekassa jeg kjøpte med kamera på innsiden

JUNI er årets 6. måned, kalt opp etter den romerske gudinnen Juno. Hun ble tilbedt som beskytter av kvinnen og det kvinnelige. I Norge ble den tidligere kalt skjærsommer,evt. skerpla (første del) og solmånad.


I løpet av juni ble det utrolig mange flotte turer, og ikke minst mange høydemeter å forsere. Ny kontroll hos hudlege og ny runde med antydning til hudkreft, så det ble stråling i to runder iløpet av forsommeren.


Blir nok mange mil før sommeren er på hell og høstturene starter


Gaustatoppen sett fra Høgnipa

JULI er årets 7. måned, oppkalt til ære for Julius Caesar, som var født år 100 f.Kr. i denne måneden (den femte for romerne). I Norge ble den kalt ormemåneden, ihvertfall sørpå. Vanligvis årets varmeste måned.


I starten av juli kunne en få en viss aning i hvordan jordbærsommeren kom til å bli i blomsterkassene.


I løpet av juli klatret vi opp på toppen av Ringerikes høyeste fjell Gyranfisen.


Hver årstid sin sjarm


AUGUST er årets 8. måned, oppkalt i år 7 f. Kr. etter Augustus, romer-rikets første keiser, som regjerte da Jesus ble født. Det var romernes sjette måned. I Norge ble den kalttvimånad i eldre tid.


Denne måneden startet med at jeg var helt alene i vel en uke da Leif tok med seg Patran tilbake til Danmark etter ferien. Den uka innebar caching på høyt nivå. Mange flotte steder og ikke minst mange flotte bilder som ble tatt.


En lang tur innover Fjellelva og helt inn til Øvere Prestegårdstjern før skolen startet igjen. Planlegging av cacheevent arrangement som skulle holdes i oktober.

SEPTEMBER er årets 9. måned, men navnet har den fått fordi dette var romernes sjuende. Snorre kalte denhøstmåned. I Norge ble den også kalt fiskemåned, fordi det ofte var godt sildefiske på denne tiden.


September startet med en cachetur i Eggedal og over Norefjell for å komme hjem igjen.


Skardstjern og Gyrihaugen ble også besøkt i september og jeg bikket 600 loggede cacher. Ny kontroll på sykehuset med ultralyd av hele lymfesystemet. Legen kostaterte at det ikke var antydning til noe ulumskheter som lymfeknutene måtte ta seg av, så jeg kunne puste lettet ut.


OKTOBER er årets 10. måned, men navnet har den fått fordi det var romernes åttende. I Norge ble den kalt sædmåned eller slaktemåned. I hedensk tid ble siste del regnet tilgormåned. Avlingen var nå i hus.


Tur til Gråfjell for å plukke cacher i veldig varierende fjellvær. Knallsol og vindstille til skyer og nesten storm på toppen.


Malin fikk dra over regnbuebroen og flokken ble en mindre. Hun gjorde forholdsvis mye ut av seg, en hund med stor personlighet, så det ble et skikkelig tomrom hjemme.


En geocachetur til Fornebu og Høvik i utrolig flotte høstfarger.


Halloween

NOVEMBER er årets 11. måned med navn som betyr at den var romernes niende. I Norge ble den kalt slakte­måned eller gormåned, som egentlig begynte i siste del av oktober. Inn-vollene av slaktedyr spådde været.


Skiene ble tatt i bruk for første gang, men det var litt for lite snø om en skulle være uheldig å ikke klare å holde seg på beina.


DESEMBER er årets 12. måned, men navnet har den fått fordi dette var romernes tiende. Hos oss ble den kalt kristmåned, frostmåned ellerjulemåned. Eldgamle tradisjoner er knyttet til denne mørke måneden.


Nytt kontrollbesøk hos hudlege og jeg ble konstatert frisk nok en gang. Dette var en kort oppsummering av året 2016, hva året 2017 vil bringe gjenstår å se. I år er vel første året på det jeg kan huske som ikke medfører et eneste nyttårsforsett. Jeg er ganske "tom" og har ingen høydepunkter å se fram til, ingen gleder, så jeg sliter meg fortsatt oppover den bratte bakken. Håper virkelig jeg kommer meg på toppen av den før det har gått for langt inn i 2017.

Hva likte du best ved året som har gått når du har tittet innom? Hva vil du ha mer av på bloggen i året som kommer? 

4 kommentarer:

 1. Jag hoppas att bloggen fortsätter med lite av varje precis som tidigare och att du kommer över krönet och får lite nedförsbacke ett tag. Man säger ju att det är resan som är målet, så vi hoppas väl på en bra resa då... Kramis!

  SvarSlett
 2. Godt nytt år! :)

  Jeg er ikke så flink til å kommentere blogginnlegg, bare leser og koser meg, men nå kjente jeg at jeg bare MÅ skrive noen ord. ;)

  Du skriver: "Jeg er ganske "tom" og har ingen høydepunkter å se fram til, ingen gleder, så jeg sliter meg fortsatt oppover den bratte bakken."
  - Jeg har vært der, langt der nede og gått den tunge bratte bakken opp igjen. Jeg lærte meg å ikke la de høydepunktene og gledene jeg burde ha å se frem til være så store. Jeg lærte meg å se frem til de små tingene. Planlegge og gjennomføre. Jeg gledet meg til å gjøre mange ting alene. Bare meg. Bestemme selv. Du driver med geocaching; er det ikke gøy å dra på eventer? Finn små ting å se frem til; påsketuren? Kameraet du definitivt har nok penger til i mai? Hårballen (hunden) du får til sommeren? Det magiske lyset i februarkulden? Jeg vet ikke hva som vil være dine gleder, men de er der ett sted, du må bare grave dem frem. Sjekk under sofaen, de pleier ikke bite de som bor der, men de passer godt på ting som gjemmer seg der ;) (he, he)


  Du skriver også: "Håper virkelig jeg kommer meg på toppen av den før det har gått for langt inn i 2017." Ja, det kommer du til å gjøre, du kommer på toppen, men; selv om veien opp virker lang, mørk og tøff, så skal du finne små gleder på hvert 3 trappetrinn, se frem mot dem og kose deg med dem mens du går trinnene til neste lille glede :) Ikke sant?!?! Kvikklunsj på trinn 3! Gå dit ;) Hva ligger på trinn 6? Jo, mange småfugler som spiser av fuglebrettet i vintersola. På trinn 9? Ett lite geocachingevent med bål og skravling?

  Og så skriver du; "I år er vel første året på det jeg kan huske som ikke medfører et eneste nyttårsforsett." Good for you! sier jeg. Nyttårsforsetter; jeg skal forandre på meg selv slik og slik.... dropp det... vær den du er, på den måten du er, med de feil og mangler du tror du har og med alle de flotte egenskapene du har.

  Godt nytt år! Jeg håper det blir helt fantastisk! Stor villmarkshjerte-klem ♥

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...