torsdag 22. februar 2018

Solobservatoriet på Harestua


Tettpakketprogram i kveld. Hjem etter jobb for å ta en tur på åpen kveld på Tyrifjordvideregående som Patran har lyst til å starte ved neste år. Anders var også med, for ferden gikk videre til Harestua etterpå. Tyrifjord virket som en veldig bra skole å gå på, men mange forskjellige linjer å velge mellom. Jeg gravde nå å spurte litt som jeg pleier og fikk nesten lyst til å ta et år på videregående igjen. Med studietur til Roma andre året og USA  tur siste året, så kan vel noen og enhver bli student igjen?


Hvem husker vel ikke “Night at the museum” fra tv-skjermen?! Nå inviterer vi dere til å utforske Nord-Europas største astronomiske anlegg på omtrent samme måten, med lommelykt i rare rom og redusert belysning. Rommene fylles med små lysfenomener, ting å utforske og undre seg over. Vi setter stjernekikkertene fram ved klarvær og har enkel servering i vår café.


Finn planetene, se regnbuen og bilder av solen i mørket. Oppdag rare blinkende apparater, teleskoper og eldgamle digitale kameraer fra 50-tallet. Langs naturstien som går fra Harestua stasjon og Solobservatoriet er det laget en modell av Solsystemet som er hele 2,5km lang (fra Pluto til Sola). Alle størrelser og avstander er skalert ned til 1:2 319 833 333 av de faktiske størrelser i Solsystemet. Sola er 60cm i diameter og står lett synlig ved Soltårnet mens Pluto står ved stasjonen.


Til tross for at de hadde hatt innbrudd natt til i går så var det noen teleskoper å kikke opp mot himmelen med. Vi så over til nabogalaksen, orions tåke og til månen. Jeg kommenterte at månen var speilvendt i teleskopet. Det var det visst ikke mange som la merke til. Det var for å få et klarere bilde, for om de hadde en speile inne i teleskopet for å snu bildet som en vanlig kikkert, ville det forringe bildekvaliteten.


Patran fikk seg noen steiner til i steinsamlingen sin.


Så bar det oppover og oppover i tårnet, for å kunne nyte utsikten over Harestua city.


Når vi endelig kom opp lyste månen på en stjerneklar nattehimmel.


En utrolig lærerik kveld ble det til slutt. Plukket opp både det ene og det andre på Tyrifjord også. På Solobservatoriet var det masse lærerikt og det var fasinerende å se på månen og alle detaljene som kom fram med et teleskop iforhold til å kikke gjennom kamera.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!