fredag 29. juni 2018

Alpakka Bromma


Action på Bromma


Når jeg og Patran hadde vært på Langedrag så stoppet vi på Bromma for å spise middag. Etterpå tuslet vi litt langs riksveien for å se på alpakkaene som holder til der. Virket som det bare var de unge dyrene som var ute når vi var der. Det var flere når vi dro oppover på formiddagen.


Alpakka er et langhalset dyrsom er kjent for sin varme og luksuriøse fleece. De er medlemmer av camelidfamilien og kommer fra Sør-Amerika der de har eksistert i tusenvis av år. Alpakkaen er antatt å være blant de første dyrene noensinne temmet av mennesket, de har blitt avlet og oppdratt de siste seks tusen år av inkaene og deres etterkommere.


Bosatt høyt i alti Plano, den kalde og tørre slettene langt oppe i Andesfjellene i Peru, Chile og Bolivia, har alpakkaer tilpasset det kalde været på fjortentusen fot over havet. Dette hjelper oss til å forklare hvorfor deres pelsen er så tykk og varm.


Alpakka er flokk dyr, og er helt avhengig av gruppen for sin sikkerhet og tilfredshet. Hvis en ruller en ruller seg i sandbad, vil andre følge etter. Hvis en går for å gjøre fra seg (de pleier å på ett sted alle sammen), vil de andre komme for å stille seg opp i kø.


Alpakka vil lage en varsellyd hvis de senser en fare. Det høres ut som en mellomting mellom et esel og en papegøye. En veldig særpreget og kraftig eee – eee – eeeeeh “lyd.) En alpakka vil varsle, og hele flokken vil se opp for å se hva det er. Trusselen er kanskje ikke farlig engang, men noen ganger reagerer de bare på noe nytt at de ikke har sett før.


Avhengig av kvaliteten på beite, vil du trenger om ett hektar land for inntil seks alpakkaer. Det er fint med ett høyt sauegjerde på ca 120 cm. Dyra skal ikke gjerdes inne med piggtråd, da de kan sette seg skikkelig fast på grunn av den lange fiberen. Vi anbefaler ikke å holde to alpakkaer på mindre enn ett mål, selv to eller tre dyr trenger plass og for å kunne bevege seg bort fra andre dyr. Alpakkaen vil også trenge et sted å ly fra vær og vind hvor maten er tørr.


Alpakka har en gjennomsnittlig drektighetstid på ca 11,5 måneder. En baby alpaca kalles en CRIA. Det er en stor fordel at hoppa erflink med crian. Da utvikler som regel den lille seg til å bli en fin alpakka å hanskes med. De som blir for tamme tidlig, vil kunne få en adferd som er vanskelig å håndtere når de bli eldre. En hingst bør velges med omhu for den beste ullen kvalitetform og proporsjoner.


Om du skulle lure, nei jeg skal ikke ha alpakkaer. Men de er flotte dyr, ja om de klarer å holde munnen igjen. Da er de ikke særlig flotte.2 kommentarer:

  1. De är verkligen fina och som vanligt har du jättefina bilder. Kul att få veta lite om hur de lever :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Litt merkelige dyr, men virker veldig trivelige. Ja så sant de er fornøyd, ellers spytter de.

      Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!